Forrás: NOL

Izrael: elmaradt a hivatalos részvétnyilvánítás

Munkatársunktól, 2004. november 13. 00:00

Miközben palesztin vezetők a béketárgyalások felújítására sürgetik Izraelt, a kétoldalú viszony feszültségét jól mutatja, hogy Arafat halála után elmaradt a hivatalos izraeli részvétnyilvánítás. Ariel Saron kormányfő ráadásul meg sem említette név szerint a palesztin vezetőt, amikor azt mondta, hogy ‘a legutóbbi események’ fordulópontot jelenthetnek a Közel-Keleten.

‘Gyűlöltem őt izraeliek ezreinek haláláért. Gyűlöltem, amiért megakadályozta az izraeliek és a palesztinok közötti békemegállapodást’ – idézte a Reuters hírügynökség Joszef Tomi Lapid izraeli igazságügy-minisztert. Hozzátette: ‘Jó, hogy eltávozott, s itt hagyta a világot és a Közel-Keletet.’

Az izraeli ellenzék vezetője, Simon Peresz volt miniszterelnök ugyanakkor kapcsolataik újrakezdésére szólította fel az izraelieket és a palesztinokat. ‘Ma szabad az út, hogy megszabaduljunk a múlt hibáitól, és kidolgozzunk egy végső békemegállapodást’ – hangsúlyozta Peresz, az Izraeli Munkapárt elnöke a Jediot Ahronot című tel-avivi újság pénteki számában. Peresz külügyminiszterként a később meggyilkolt Jichak Rabin miniszterelnökkel és Arafattal együtt kapott Nobel-békedíjat – emlékeztetett az MTI. A volt izraeli kormányfő a zsidó telepek felszámolását és teljes kivonulást követelt az öszszes olyan palesztin területről, amely ‘egy végleges rendezés keretében nem fog izraeli fennhatóság alá tartozni’. A palesztinoknak ‘le kell térniük a terror útjáról’, és területeiken gondoskodniuk kell a nyugalomról.

Arafat fáradhatatlan erőfeszítéssel négy évtizeden keresztül a világpolitika előterében tartotta a palesztin ügyet, ennek eszköze azonban túl sok esetben a kard volt – ezt Peresz már a londoni The Times pénteki számában közölt megemlékezésében írta. Hangsúlyozta, hogy Arafat keserves harcot folytatott Izrael és az izraeliek ellen, számos aljas cselekedetet követett el, családokat és életeket tönkretéve.

Jó néhány izraeli éppen ezért attól tart, hogy Arafat halála után még több öngyilkos merényletet követnek majd el palesztin terroristák. ‘Ha tudnám, hogy minden Arafattal kezdődött és végződött, boldog lennék. De meggyőződésem, hogy milliók várnak arra, hogy a helyébe lépjenek, így semmi sem változik’ – mondta a Reutersnek egy Hanna nevű zsidó telepes.

‘Az optimista verzió szerint a most hivatalba lépő kollektív vezetés mérsékeltebb lesz Arafatnál’ – mondta Jehuda Blum jogászprofesszor, Izrael korábbi ENSZ-nagykövete. A magánemberként nyilatkozó nemzetközi jogász David Admon izraeli nagykövet bemutatkozó sajtóreggelijének fővendége volt. Blum szerint azonban erre kicsi az esély, mert az elmúlt években a palesztin társadalmat teljesen Izrael ellen fordították. Ennek jele, hogy a hivatalos tankönyvekben Izrael nem szerepel, illetve legfeljebb visszahódítandó területként jelölik. A volt nagykövet megjegyezte: éppen ezért lesz felettébb nehéz partnert találniuk, akit ugyanis Izrael megfelelő tárgyalási partnerré nyilvánít, az otthon azonnal elveszett ember lesz. Jehuda Blum szerint jogos a félelem, hogy ‘extrémitási verseny’ kezdődik Arafat örökösei és az elhunyt Raisszal szemben álló Hamasz és Iszlám Dzsihád között. Ezzel együtt – mondta a volt nagykövet – csakis a közvetlen tárgyalások vezetnek eredményre. Ha valamely közvetítő lép be, ez csak ürügyet szolgáltatna a palesztinoknak arra, hogy a nyilvánosság előtt elutasítsák Izrael elismerését. (Munkatársunktól)

Hírösszefoglalónk

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.