Forrás: NOL

Saron kiegyezne a mérsékelt palesztinokkal

MTI – Jelentés, 2004. november 12. 00:00

Történelmi fordulópont lehet a Közel-Keleten Jasszer Arafat halála – jelentette ki tegnap Ariel Saron izraeli kormányfő. Hozzátette, Izrael békére törekvő ország, amely továbbra is békemegállapodást kíván kötni a palesztinokkal.

Saron reméli, hogy az új palesztin vezetőség a terrorizmus leállításáért munkálkodik majd, és háborút indít a terror ellen. Az izraeli miniszterelnök ezt változatlanul a párbeszéd és a békeegyezmény előfeltételének tekinti.

Arafat halála és a palesztin vezetőség megújulásának lehetősége kérdéseket vet fel Saron tervével kapcsolatban. (Izrael jövőre kiürítené a zsidó településeket a Gázai övezetben, illetve néhányat Ciszjordániában.) A Saron-terv azon a nézeten alapul ugyanis, hogy Izraelnek ‘nincs kivel tárgyalnia a palesztinok közül’. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter máris kijelentette: Izrael hajlandó lenne felújítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal, ha azok mérsékelt vezetést választanak meg Arafat halála után. – Ha lehetővé teszik olyan vezetés létrejöttét, amely nem a terror útját egyengeti, és teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a palesztinok magukra vállaltak, akkor olyan izraeli kormányra találnak, amely hajlandó lépéseket tenni feléjük, és sok mindent megtenni a párbeszéd érdekében – fogalmazott Salom.

A külügyminiszter kitért azokra az arab világban terjengő híresztelésekre, amelyek szerint Izrael ölte meg Arafatot. Salom hamisnak és botrányosnak nevezte e vádat.

A riadókészültségbe helyezett izraeli hadsereg lezárta tegnap Ciszjordániát és a Gázai övezetet, mert merényletektől és zavargásoktól tartottak. A hadsereg szerint erre a kormánnyal történt biztonsági egyeztetések alapján került sor, emellett biztosítani kívánják a ‘méltóságteljes temetési szertartást’. Új rendelkezésig az izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező ciszjordániai palesztinok sem tartózkodhatnak izraeli területen. A hadsereg megerősítette a ciszjordániai és gázai övezetbeli zsidó települések védelmét.

Izraelnek ‘nagyon fog hiányozni’ Arafat – mondta a legnagyobb londoni külpolitikai kutatóműhely elemzője. Nadim Shehadi, a Királyi Külügyi Intézet izraeli-palesztin témafelelőse kijelentette: Arafat halála után hiányozni fog az Arafathoz hasonló egyszemélyi vezető.

Ha az új, kollektív vezetésnek nem lesz olyan súlya a palesztin milliók körében, mint Arafatnak volt, akkor nem kezdődhet el az átfogó békefolyamat.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.