Forrás: NOL

Saron: fordulópont lehet Arafat halála

Mérsékelt vezetőkkel lehetséges a párbeszéd – Palesztin tárgyalási szándék

Népszabadság Online, 2004. november 11. 10:12

Ariel Saron„Történelmi fordulóponthoz” érkezhet a Közel-Kelet – jelentette ki csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő, a palesztin elnök nevének említése nélkül, de nyilvánvalóan a Jasszer Arafat halálával kialakult helyzetre utalva.

„A közelmúltbeli események történelmi fordulópontot jelenthetnek a Közel-Keleten – fogalmazott Saron. – Izrael békére törekvő ország, amely haladéktalanul folytatni fogja törekvéseit egy békemegállapodásra a palesztinokkal.”

Ha mérsékelt vezetők lépnek Arafat helyére, lehetséges a párbeszéd

Izrael hajlandó lenne felújítani a békedialógust a palesztinokkal, amennyiben mérsékelt palesztin vezetést választanak meg Jasszer Arafat palesztin elnök halála után – jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter.

„Ha lehetővé teszik olyan vezetés létrejöttét, amely nem a terror útját egyengeti, és teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a palesztinok magukra vállaltak (…) akkor szerintem olyan izraeli kormányra találnak, amely hajlandó lépéseket tenni feléjük és sok mindent megtenni a párbeszéd érdekében” – fogalmazott Salom az izraeli katonai rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában.

Palesztin tárgyalási szándék

A palesztinok mielőbb szeretnék felújítani a tárgyalásokat Izraellel a közel-keleti „útiterv” alapján – jelentette ki a CNN amerikai hírtelevíziónak csütörtökön Nabíl Saat palesztin külügyminiszter.

Saat úgy vélekedett, hogy az „útitervet” megalkotó „kvartettnek”, az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és Oroszországnak azon kell munkálkodniuk, hogy leültessék a tárgyaló asztalhoz az érintett feleket, és megalapozzák az utat a tárgyalások folytatásához.

Moszkvai békítő felhívás

Az orosz külügyminisztérium  összefogásra hívta fel a palesztin és izraeli hatóságokat a békés  rendezés ellenfeleivel vívott harcban.

A moszkvai külügyi tárca építő kontaktusokra biztatta a  palesztinokat és izraelieket az Egyesült Államok, Oroszország, az EU  és az ENSZ által kidolgozott közel-keleti békés rendezési útiterv gyakorlati megvalósítására. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.