Forrás: NOL

Meghalt Jasszer Arafat

Az izraeli hadsereg riadókészülltségben

Népszabadság Online, 2004. november 11. 18:10

Kép: AFP-archív

Jasszer Arafat palesztin elnök csütörtökön kora reggel elhunyt. Pénteken temetik Ramallahban. A PFSZ élére Mahmud Abbászt, a Fatah élére Faruk Kaddumit választották, a Palesztin Hatóság elnöke 60 napig Rauhi Fattuh, a palesztin parlament elnöke. Az izraeli hadsereget riadókészültségbe helyezték.

Jasszer Arafat palesztin elnök csütörtökön kora reggel elhunyt a Párizs melletti Clamart katonai kórházban – közölte újságírókkal Tajeb Abdel Rahím, a palesztin elnökség főtitkára a ciszjordániai Ramallahban.

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke november 11-én 3 óra 30 perckor a clamart-i Percy katonai kórházban elhunyt – közölte a kórház kommunikációs ügyekkel megbízott főorvosa, Christian Estripeau.

Jasszer Arafat halálhírét Jacques Chirac francia elnök is megerősítette közleményében.

Jasszer Arafatot október 29-én szállították Ramallahból kezelésre a franciaországi kórházba. Egy héttel később kómába esett, agyvérzést szenvedett, máj- és veseműködése leállt, és gépekkel tartották életben.

Christian Estripeau elmondta: a magánéleti jogokra vonatkozó francia törvények értelmében Jasszer Arafat halálával kapcsolatos részleteket nem tesznek közzé.

A Gázai övezetben tízezrek özönlöttek az utcákra a spontán gyász jeleként. A zokogó palesztinok az elhunyt vezető fényképét és legendássá vált kendőjét lobogtatták, miközben hangosbeszélőkön Arafat híres beszédeiből idéztek. Több tucatnyian géppisztoly-sorozatokat eresztettek a levegőbe, számos helyen gyújtogattak is. A gázai mecsetek müezzinjei Korán-idézeteket kántálnak, a palesztin televízióban halotti imák hallhatók.

Új vezetők: Abbász, Kaddumi, Rattúh

A csütörtök reggeli órákban ült össze a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága, hogy biztosítsák a vezetés folytonosságát Arafat halála után.

Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfőt választották meg csütörtökön a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökévé.

Faruk Kaddumit, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikai osztályának vezetőjét választották meg a Fatah főnökének.

Rauhi Fattúh, a palesztin parlament elnöke, aki a palesztin vezetés szerdai döntése értelmében 60 napig ellátja a Palesztin Hatóság elnöki tisztségét, a következő órákban leteszi a hivatali esküt – közölte a palesztin kormány egyik minisztere.

Az izraeli hadsereg riadókészülltségben

A riadókészültségbe helyezett izraeli hadsereg csütörtök hajnalban teljesen lezárta Ciszjordániát és a Gázai övezetet Jasszer Arafat palesztin elnök halálhírének bejelentése után, mivel merényletektől és zavargásoktól tartanak – jelentette be az izraeli katonai rádió.

A hadsereg közlése szerint erre a kormánnyal történt biztonsági megállapodások alapján került sor, valamint „biztosítani kívánják a Palesztin Hatóság elnökének méltóságteljes temetési szertartását”.

Az intézkedés értelmében az izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező ciszjordániai palesztinok sem tartózkodhatnak új rendelkezésig izraeli területen.

A hadsereg megerősítette továbbá a ciszjordániai és gázai övezetbeli zsidó települések védelmét, felkészülve az esetleges palesztin támadásokra.

Palesztin szélsőségesek vádaskodnak, fenyegetőznek

Izraelt teszi felelőssé Jasszer Arafat halála miatt a Fatah fegyveres szervezete, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. A radikális palesztin szervezet felszólította harcosait, hogy mérjenek csapást „mindenütt” Izraelre.

A csütörtökön Gázában kiadott közlemény szerint „Ariel Saron kormánya a felelős Arafat meggyilkolásáért a rámalláhi főhadiszállás elleni három évig tartó ostrommal.”

Ugyancsak az izraeliek elleni merényletek és támadások folytatását ígérte a másik nagy szélsőséges palesztin csoport, a Hamász. Az elmúlt években a Hamász követte el a legtöbb öngyilkos merényletet és egyéb fegyveres akciót izraeliek ellen.

Jasszer Arafat palesztin elnök megmérgezésével vádolta meg Izraelt csütörtökön a Hamász egyik vezetője.

Gyász, temetés Ramallahban

Negyvennapos gyászt hirdettek Jasszer Arafat palesztin elnök halála miatt valamennyi palesztin területen – jelentette be csütörtök hajnalban Tájíb Abderrahim, a palesztin elnökség titkára.

Jasszer Arafat holttestét pénteken Kairóba szállítják, ahol búcsúztatását tartják, majd onnan a ciszjordániai Ramallahba viszik, ahol még aznap megtörténik a temetés – közölte a palesztin elnök egyik volt munkatársa.

Arafatot egykori főhadiszállásán temetik el egy kőkoporsóban, hogy lehetővé tegyék későbbi kihantolását egy esetleges jeruzsálemi végső nyugvóhelyhez.

Részvétnyilvánítások, bírálatok

Világszerte megemlékeznek Jasszer Arafat palesztin elnöknek a péntekre virradó éjjel bejelentett haláláról, nagyrészt elismerő, helyenként bíráló szavakkal.

„Nagy veszteség nemcsak a palesztin ügy, hanem az arab világ számára is” – fogalmazott Hoszám Zaki, az Arab Liga szóvivője.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a halálhír bejelentése után kiadott nyilatkozatában azt ígérte, az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy segítse a palesztinokat a béke elérésében, és nyugalomra intett a térségben.

A palesztin nemzeti mozgalom egyszemélyes jelképének nevezte csütörtöki egemlékezésében Jasszer Arafat palesztin elnököt a brit kormányfő.

Bill Clinton volt amerikai elnök közleményben fejezte ki részvétét „Arafat családjának, PFSZ-beli kollégáinak és a palesztin népnek, amely siratja egy ember halálát, aki oly hosszú időn át megtestesítette reményeiket és törekvéseiket”. Mint mondta, Arafat legnagyobb pillanata 1993. szeptember 13-án jött el, amikor ő és Jichák Rabin izraeli kormányfő kezet fogtak a washingtoni Fehér Ház gyepén, és aláírták az oslói egyezményt. Clinton ugyanakkor „kolosszális hibának” minősítette, hogy 2000-ben a palesztin vezető elszalasztotta az alkalmat a palesztin nemzet álmának megvalósítására, amikor a maratoni hosszúságú Camp David-i tárgyalások után elállt a megegyezéstől Ehud Barak izraeli kormányfővel.

Vlagyimir Putyin orosz államfő részvétnyilvánításában úgy fogalmazott: „Tekintélyes, nemzetközi formátumú politikai vezető távozott, aki egész életét a palesztin nép igazságos ügyének szentelte, annak a küzdelemnek, amelyet az egy független, Izraellel békében, biztonságos és elismert határok között együtt élő állam létrehozásához való elidegeníthetetlen joga megvalósításáért folytat”.

A Szentszék osztozik a palesztin nép fájdalmában Jasszer Arafat elnök halála miatt – hangsúlyozta csütörtök reggel Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő.

A vatikánvárosi nyilatkozat szerint Arafat nagyon karizmatikus vezető volt, aki szerette és a nemzeti függetlenség irányába vezette népét. Jasszer Arafat és II. János Pál pápa egyébként 12-szer találkoztak egymással, s a katolikus egyházfő mindig államfőnek, a palesztin nép törvényes, első számú vezetőjének tekintette az elhunyt politikust.

John Howard ausztrál kormányfő szerint a történelem „igen keményen fogja megítélni” Arafatot e békemegállapodás visszautasítása miatt.

A német külügyminiszter a rendezett palesztin hatalomátadás fontosságára figyelmeztetett. Joschka Fischer megjegyezte, hogy Arafat halálával történelmi vezérét veszítette el a palesztin nép. „Vele egy korszak véget ért” – állapította meg a külügyminiszter, és közölte, hogy részt vesz a kairói gyászszertartáson.

Az Európai Unió nevében az unió soros elnökségét betöltő Hollandia külügyminisztere, méltatta Arafatnak a palesztin ügy érdekében tett erőfeszítéseit. Bernard Bot egységre szólította fel a palesztinokat, és biztosította őket az EU további támogatásáról a közel-keleti béke iránti erőfeszítésekben. Az unió messze a legjelentősebb anyagi támogatója a palesztin önkormányzatnak.

Abdul Kalam indiai államfő Arafat altruizmusát emelte ki. „Arafat elnök a palesztin nemzet tartós jelképe, egész életét önzetlenül a palesztin nép törekvései és reményei megvalósításának szentelte” – írta az indiai elnök, kiemelve az elhunyt „bátorságát és áldozatkészségét”.

A dél-afrikai államfő, Thabo Mbeki nyilatkozata szerint a palesztin elnök „a szegényekért és az elnyomottakért vívott harc óriása” volt.

Magyar külügyi nyilatkozat

Jasszer Arafat nagyon sokat tett azért, hogy a Közel-Keleten normalizálódjon a helyzet, ugyanakkor rögös utat járt be életpályája során, hiszen terroristavezérből lett elismert politikai vezetővé. Ezt a  Külügyminisztérium politikai államtitkára mondta az MTI-nek a hajnalban elhunyt palesztin elnök halálhírét kommentálva.

„Sajnálatos, hogy a palesztin elnök egy olyan időszakban távozott az élők sorából, amikor szükség lett volna erős kezű vezetőre, bár az elmúlt időszak már nem ennek képét rajzolta fel” – jelentette ki Bársony András. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.