Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

George Bush közös fellépést sürget

A franciák „rossz dolognak” tartják az elnök újraválasztását · Aggódó hangok Izraelből

2004. november 5. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

George Bush amerikai elnök felszólította a világ valamennyi államát, hogy egyesüljenek a terrorizmus elleni harcban, és ígéretet tett: mindaddig kitart, amíg nem győzik le az ellenséget. „Ennek a háborúnak a kimenetele minden civilizált ország tétje” – hangsúlyozta Bush elnök újraválasztása utáni első washingtoni sajtótájékoztatóján.

A franciák 65 százaléka „rossz dolognak” tartja George Bush amerikai elnök újraválasztását – derül ki egy felmérésből, amelynek eredményei a Le Parisien című francia lap csütörtöki számában olvashatók. Arra a kérdésre, hogy miként alakulnak Párizs és Washington jövőbeli kapcsolatai, a válaszadók túlnyomó többsége – 74 százalék – úgy vélte: nem következik be változás.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja reméli: az EU és az Egyesült Államok között folytatódik a jó viszony. Hozzáfűzte mindazonáltal, hogy a politikában időnként adódnak nehéz helyzetek is.

A közel-keleti béketeremtés iránti elkötelezettségére emlékeztették arab országok az újraválasztott amerikai elnököt, remélve, hogy a második Bush-kormányzat a korábbinál nagyobb figyelmet fordít majd az egyik legfontosabb törekvésüknek számító kérdésre. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, aki bizonyos nézeteltérések ellenére is szoros kapcsolatokat ápol Washingtonnal, Bushnak küldött üdvözletében hangsúlyozta: bízik abban, hogy az amerikai elnök erőteljesen munkálkodik majd közös céljaik valóra váltása, így az átfogó közel-keleti béke megteremtése érdekében. Az Egyesült Arab Emírségekben egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő közölte: remélik, hogy Bush betartja kötelezettségvállalásait, különösképpen az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban. Abdalláh bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai trónörökös közös erőfeszítéseket javasolt a palesztin kérdés rendezése, a terrorizmus elleni harc, illetve a biztonság és a béke biztosítása céljából a „testvéri Irakban”. Hasonló felhívásokat fogalmazott meg Mohamed marokkói király és Ahmed Korei palesztin kormányfő is. Ez utóbbi Bushnak írott levelében úgy vélte: „itt az ideje, hogy az Egyesült Államok erőteljes és tevékenyebb vezető szerepet vállaljon a válság rendezésében”, illetve Bush második elnöki megbízatása (erre) „kitűnő alkalmat teremt”. Gratulált George Bush amerikai elnök újbóli megválasztásához Bassár el-Aszad szíriai elnök, egyúttal reményét fejezte ki arra, hogy a két ország között érdemi párbeszéd kezdődik – jelentette csütörtökön a Sana hivatalos damaszkuszi hírügynökség.

Izrael aggodalmait tükrözi, hogy Tomi Lapid izraeli igazságügyi miniszter a katonai rádiónak nyilatkozva azt sugallta: lehetséges, hogy Bush második elnöksége alatt megváltozik az amerikai elnöknek az izraeli-palesztin válságról alkotott felfogása. „A (második) Bush-kormányzattal a jelenleginél kevésbé lesz rózsás a helyzet. Az elnök második mandátuma alatt a dolgok természeténél fogva kevésbé befolyásolható, és több lépést tehet azok elvárásainak kielégítésére, akik nem éppen a barátaink” – mondta Lapid. A politikus azokra az izraeli aggodalmakra utalt, hogy Bush esetleg fokozza a nyomásgyakorlást Izraelre a ciszjordániai zsidó telepek felszámolása, bővítésük befagyasztása érdekében, hogy ezzel megtörje az arabok körében vele szemben kialakult ellenségességet.

Schwarzenegger készül. Az egykori testépítő és filmsztár, ma kaliforniai kormányzó Arnold Schwarzenegger olyan győzelmi gyűlést rendezett kedden, az amerikai választások napján, amelynek egyértelműen „elnöki” légköre volt – megfigyelők szerint ez azt a rejtett üzenetet hordozza magában, hogy a hírességet Bush elnök utódjának szánják 2008-ban. Bár az amerikai alkotmány értelmében külföldön született személy nem lehet a Fehér Ház lakója, a kongresszus már tanulmányoz egy módosító indítványt ebben a kérdésben. (MTI)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.