Forrás: NOL

Saron: Arafatnak nincs hely a Templomhegyen

Munkatársunktól, 2004. október 31. 15:15

Ariel Saron izraeli miniszterelnök közölte, hogy kész tárgyalni egy esetleges új palesztin vezetéssel – jelentette az izraeli közszolgálati rádió vasárnap. Az izraeli kormányfő azonban ellenezné, hogy Jasszer Arafat palesztin elnököt halála esetén Jeruzsálemben temessék el.

„Ha az esetleges új palesztin vezetés komolynak és felelősségteljesnek bizonyul, akkor lehet, hogy felújítjuk a tárgyalásokat az útitervről” – közölte Saron, utalva az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió védnökségével létrejött közel-keleti béketervre.

„Nem vagyok benne biztos, hogy ez így lesz, de annak az új palesztin vezetésnek tettekkel bizonyítania kell, hogy küzd a terrorizmus ellen” – mondta a rádió szerint.

Saron az izraeli kormány vasárnapi ülésén magyarázatot adott arra, Izrael miért engedte meg, hogy Jasszer Arafat palesztin elnököt Párizsba szállítsák gyógykezelésre, és hogy utána visszatérhet a ciszjordániai Rámalláhba. „Anélkül nem lehetett megengedni Arafatnak a Párizsba utazást, hogy ne jeleztük volna: visszatérhet. Továbbá, ha Rámalláhban halna meg, annak nagyon súlyos következményei lennének Izraelre nézve” – mondta. Saron kormányában a szélsőséges pártok miniszterei ellenezték, hogy Arafatot elengedjék Párizsba. 

Arafat halála esetén Saron mindazonáltal – ha még ő volna a miniszterelnök – ellenezné, hogy Jeruzsálemben temessék el a palesztin vezetőt – közölték a kormányülésen résztvevők a rádió szerint.

Arafat korábban többször leszögezte: azt szeretné, ha halála esetén a jeruzsálemi Templomhegyen temetnék el. Izrael viszont Jeruzsálem egyik ciszjordániai külvárosát, Abu-Diszt jelölte ki Arafat lehetséges nyughelyeként.

Izrael „oszthatatlan és örök” fővárosának tekinti Jeruzsálemet, a palesztinok azonban jövendő államuk fővárosának a többségükben arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni, amelyet Izrael 1967-ben elfoglalt és magához csatolt.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.