Forrás: NOL

Chirac különgépén szállítják Arafatot Párizsba

Népszabadság Online, 2004. október 29. 09:34

Arafat búcsút int az Ammanból induló gép ajatajábólKép: Reuters TVÚtnak indult pénteken franciaországi gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnök, miután az őt kezelő nemzetközi orvoscsoport úgy döntött, hogy egészségi állapota kritikussá vált, s a legjobb gyógykezelést a francia fővárosban kapná.

Arafatot először egy jordániai katonai helikopterrel szállították a ciszjordániai Rámalláhból a jordániai fővárosba, Ammánba, ahonnan a francia köztársasági elnök különgépén vitték tovább Párizsba.

A palesztin elnök egyik vezető tanácsadója Ammánban úgy nyilatkozott, hogy Arafat „sokkal jobb állapotban van, mint előző nap volt, állapota stabil, de ennél többet majd Franciaországba tudnak mondani az orvosok. A következő 72 óra meghatározó lesz” – mondta, de nem fejtette ki, mire gondol.

Péntek reggel a ciszjordániai Rámalláhban palesztinok százai gyűltek össze a Palesztin Hatóság elnökét Ammánba szállító, illetve kísérő két terepszínű helikopter körül, hogy jókívánságaikat fejezzék ki, és búcsút intsenek a testőrök gyűrűjéből integető, sápadt politikusnak. A 75 éves vezetőt a jordániai fővárosból Jacques Chirac francia köztársasági elnök gépe viszi tovább Párizsba. Az útra elkísérte felesége, s a francia fővárosban magas beosztású palesztin tisztségviselők csatlakoznak hozzá, köztük Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere.

A két hete komolyabb, bár közelebbről meg nem nevezett betegséggel küszködő Arafat állapota szerdán romlott meg, amikor hivatalos források szerint többször is elveszítette az eszméletét. Arafat közvetlen környezetéből kiszivárogtatták, hogy a palesztin elnök szinte az egész csütörtöki napot alvással töltötte. Mikor felébredt, gyenge volt, nem maradt meg benne az étel, s hasmenés is gyötörte. Időről időre zavartnak látszott, úgy tűnt, nem ismeri fel néhány látogatóját.

Orvosai később azt közölték, hogy Arafat szervezetében túlságosan alacsony a vörös vértestek száma. Ez számos betegség tünete lehet, így a fehérvérűség mellett vérző gyomorfekélyé, vastagbélgyulladásé, májbántalomé. A palesztin elnököt kezelő nemzetközi orvoscsoport tagjai úgy nyilatkoztak, hogy további vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis megállapításához. Asraf al-Kurdí jordániai orvos közlése szerint Arafat Párizsban egyebek mellett a fehérvérűséget kizáró vizsgálatokon is átesik.

A palesztin vezető, aki izraeli blokád miatt közel három éve nem hagyhatta el rámalláhi főhadiszállását, utoljára 2001 decemberében járt külföldön. Most azután vállalta a külföldi gyógykezelést, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő ígéretet tett arra: Izrael nem gördít akadályt hazatérése elé. (A zsidó állam részéről korábban azt hangoztatták, hogy a palesztin elnök elhagyhatja ugyan Rámalláhot, ám nem garantálják azt, hogy vissza is térhet oda.) Az izraeli hatóságok arra hivatkozva korlátozták Arafat mozgásszabadságát, hogy a palesztin államiság jelképének tekintett vezető Izrael-ellenes erőszakot szít a palesztinok körében. Arafat visszautasította e vádakat.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.