Forrás: NOL

Az arab világ már az Arafat utáni korszakra készül

Munkatársunktól, 2004. október 29. 00:00

A palesztin protokollfotón a mosolygó Arafat orvosai társaságában

Tegnap este eldőlt, Párizsba szállítják gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnököt, miután az orvosok véleménye szerint legyengült állapotában is szállítható.

Az Élysée-palota bejelentette, hogy a palesztin hatóságok kérésére ma reggel Párizsba szállítják Jasszer Arafatot. Csütörtök délután még arról értesítették a palesztin hatóságok Izraelt, hogy Arafatot átszállítják egy ramallahi kórházba, aki három éve gyakorlatilag házi őrizetben élt a Mukatának nevezett kormányépületben. Amióta hírek érkeztek arról, hogy a Raisz (Vezér) betegsége súlyosra fordult, sőt már egyszer eszméletét is elveszítette – egymás után érkeztek az orvoscsoportok az arab országokból. Többször is ajánlatot tettek arra, hogy a hetvenöt éves férfit külföldön kezeljék – legutóbb Jordánia. Ammán viszont ehhez csak akkor járul hozzá – írták a hírügynökségek -, ha Izrael szavatolja jogát a visszatérésre. Csütörtökön a Saron-kormány megtette ezt. Arafat betegségéről keveset tudni. Munkatársai előbb nátháról, majd ‘kimerültségről’ számoltak be. Szinte bizonyos, hogy Parkinson-kórja van, s valószínűleg a szíve is kezelésre szorul.

A palesztin területekről érkező tudósítások aggodalomról és félelemről számolnak be. Az évek óta zűrzavarban élő palesztin társadalom attól tart, hogy az eddiginél is nehezebbé lesz a helyzet, amennyiben az elnök eltávozik az élők sorából. Azt, hogy nem csupán múló rosszullétről van szó, jelzi, hogy hazahívták Párizsból Szuha Tavilt, Arafat feleségét és leányát. (Az asszony, aki csak rövid ideig élt gyakorlati házasságban nála több évtizeddel idősebb férjével, eddig havi egymillió dollár apanázsban részesült a nyugati hírforrások szerint.)

Szerda este a jelenlegi és az előző palesztin miniszterelnök is az elnöknél vizitelt. Azt feltételezik, hogy ez a két veterán politikus örökölheti a hatalmat. A jelenlegi kormányfő, Ahmed Korei lehetne a palesztin hatóság (PH) elnöke, míg elődje, Mahmud Abbasz vezethetné az al-Fatahot, illetve a Palesztin Felszabadítási Szervezetet. (PFSZ). Az érvényes alkotmány szerint ugyan Rauhi Fattuhnak, a parlament elnökének kellene átvennie az irányítást, de őt nem tartják igazán befolyásos politikusnak a közel-keleti megfigyelők.

Izrael eközben az Arafat utáni korszakra készül. A hadsereg elővette ‘Új falevél’ elnevezésű műveletének tervét, amely a halál bejelentése utáni lehetséges eseményekre, a temetés körülményeire vonatkozik. Tartanak attól, hogy a tömeg Izraelt hibáztatja majd a Raisz haláláért, s ez zavargásokhoz vezethet. Felkészítik a katonákat arra, hogy ne sértsék az arabok gyászát. Az izraeli kormánypolitika is készül az Arafat nélküli állapotra: az új vezetés új tárgyalásokat jelentene – beleértve a gázai kivonulás egyeztetett lebonyolítását. A knesszet tagjai máris felszólították Ariel Saron kormányfőt, hogy értékelje át palesztinpolitikáját. Szilvan Salom külügyminiszter eddig azt nyilatkozta, hajlandó tárgyalni az új vezetéssel, amennyiben az szakít a terrorizmussal, s követi az ‘útiterv előírásait’.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.