Forrás: NOL

Párizsi kórházba szállítják Arafatot

A palesztin elnök életéért küzd az orvoscsoport

Népszabadság Online, 2004. október 28. 17:20

Ahmed Korei (balról a 2.) meglátogatta Arafatot ramallahi szállásánKép: AFP – Abbas MomaniDrámai mértékben romlott az éjjeli órákban a palesztin elnök egészségi állapota, egyes források szerint az orvosok Jasszer Arafat életéért küzdenek, a 75 éves vezető az éjszaka folyamán átmenetileg elveszítette az eszméletét, és orvosoknak kellett őt újraéleszteniük.

Párizsba szállítják gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnököt – jelentették be csütörtökön Arafat környezetéből. A palesztin vezető körüli orvoscsoport úgy döntött, hogy a súlyos beteg Arafat szállítható, és a legjobb gyógykezelést a francia fővárosban kapná. Korábban szó volt arról, hogy Ammanba viszik, vagy egyszerűen egy rámalláhi kórházban ápolják tovább.

Arafatot csütörtök este vagy pénteken szállítják Párizsba. Közben Rámalláhba érkezett felesége, Szuha is, aki nem találkozott férjével a palesztin felkelés 2000. szeptemberi kitörése óta. Szuha Arafat jelenleg maga is Párizsban él

A súlyos beteg Arafat a nap nagy részét alvással töltötte. Nem tud enni és felállni. Az orvosok több vizsgálatot végeztek el rajta a nap folyamán, de egyelőre nem közölték, hogy milyen betegségben szenved a palesztin vezető.

Magukat megnevezni nem óhajtó palesztin források azt közölték újságírókkal, hogy a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet irányítására ideiglenes egy háromfős testület jött létre. A ‘triumvirátus’, amelyben Ahmed Korei jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfő, valamint Szalim Zaanun, a Palesztin Nemzeti Tanács vezetője kapott helyet, Arafat felépüléséig irányítja a palesztin ügyeket. Nabil Abu Rudeineh, a palesztin elnök szóvivője azonnal cáfolta, hogy a súlyosan beteg politikus ilyen bizottságot nevezett volna ki.

A palesztin törvények értelmében Arafat halála esetén tisztét a palesztin törvényhozási tanács elnöke, Rauhi Fattúh venné át, amíg legkésőbb hatvan napon belül meg nem tartják a választásokat.

Különböző palesztin forrásokból származó értesülések szerint Arafat, akit két hete ápolnak ramallahi főhadiszállásán, szerdán este Ahmed Korei jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfővel folytatott megbeszélést. Eközben rosszul lett, többször hányt, majd főhadiszálláson lévő klinikára vitték, ahol elveszítette eszméletét. Mintegy tíz percig volt eszméletlen állapotban. A palesztin elnökhöz azonnal orvosokat hívtak, jordániai egyiptomi és palesztin orvosok vizsgálják a beteget.

Hamász és az Iszlám Dzsihád: nem lesz belső konfliktus

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin radikális mozgalmak csütörtökön bejelentették, hogy eltökélt szándékuk elkerülni minden belső hatalmi harcot Arafat halála esetén. E két szervezet, amelyek a legtöbb gyilkos Izrael-ellenes merényletet követték el az elmúlt években, ellenzi Arafat politikai vonalát.

Mint a Hamász szóvivője Gázában közölte, a szervezet ‘imádkozik Arafat elnök gyors gyógyulásáért’, és mindenkit önmérsékletre szólít fel, ha Arafat meghalna. Ezért a Hamász ‘kötelezettséget vállal a palesztin nép legfőbb érdekeinek szolgálatára a többi palesztin mozgalommal együtt.’ Ugyancsak kizárt minden belső hatalmi harcban való részvételt az Iszlám Dzsihád egyik vezetője. Háled al-Bács annak a véleményének adott hangot, hogy nem lesznek belső konfliktusok a palesztin politikai erők között a hatalomért, vagy az azon való osztozkodásért.

A palesztin vezetés Ramallahban

Palesztin források azt közölték, hogy Ramallahba rendelték a palesztin felső vezetés valamennyi tagját. A főhadiszállásra várják Arafat feleségét, Szuha Tavilt is, aki Párizsból indult férje betegágyához.

Izraelben hivatalosan bejelentették, hogy a palesztin vezető szabadon távozhat bárhova gyógykezelésre, illetve engedélyezték, hogy a ramallahi főhadiszálláson orvosok keressék fel Arafatot. Az izraeli hadsereg több mint két és fél éve a rámalláhi főhadiszállást körbe zárva fogságban tartja a palesztin elnököt.

Saron biztonsági konzultációkat folytatott

Izrael nemcsak kiengedi Ciszjordániából, hanem vissza is engedi Rámalláhba Jasszer Arafatot, ha szükségessé válna a beteg palesztin elnök külföldi gyógykezelése – közölte csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő egy tanácsadója. ‘Ha Arafat orvosi kezelésre külföldre utazik, Izrael lehetővé fogja tenni számára a visszatérést is’ – mondta Dov Weissglass nyugati tudósítóknak. Hírek szerint amerikai illetékesek is biztosították időközben Ahmed Korei palesztin kormányfőt, hogy Arafat visszatérhet külföldi gyógykezelése után.

Biztonsági konzultációkat folytatott csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő Arafat egészségi állapota romlásának hírére. Mint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal közleményéből kiderül, Saront részletesen tájékoztatták a helyzetről, majd a kormányfő utasította Saul Mofaz védelmi minisztert, hogy mielőbb tegyen teljes körű biztonsági jelentést. Saron egyúttal bejelentette, hogy a következő kormányülésen külön vitát tartanak a Palesztin Hatóságon belüli fejleményekről az izraeli biztonsági vezetők jelentésének fényében – állt a hivatalos közleményben.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.