Forrás: Magyar HírlapLeárulózták Ariel Saront

Két napos maratoni vita után tegnap este a 120 tagú izraeli parlament (knesszet) 67:45 arányban megszavazta Ariel Saron kormányfő gázai kivonulási tervét; heten tartózkodtak. A terv valóra váltása jövő márciusban kezdődik.

Élôlánc a knesszet körül. A radikális ellenzék erôszakkal fenyeget – ReutersA kivonulás azonban korántsem eldöntött dolog. A tegnap esti győzelemhez szükség volt a Munkapárt „galambjainak” és más képviselőknek a voksaira is. Az izraeli kormánynak a terv végrehajtásáról márciusban külön kell szavaznia, akárcsak a terv másik három szakaszáról.

Az amerikaiak által is támogatott elképzelés lényege: Izrael felszámolja a Gázai övezetben létesített mind a 21 izraeli települést és a Ciszjordániában lévő 120 telepből négyet.

Saron győzelmének ára van – lesz és még lehet is: a kormány megosztott, fő bázisának, a Likudnak is több vezető személyisége ellene fordult, neki pedig halálos fenyegetéseket címeznek. „Rabint már likvidáltuk – likvidálni fogjuk Saront is” – így egy jeruzsálemi falfirka. Jichak Rabin izraeli kormányfőt, a palesztinokkal megteremtendő béke elkötelezett hívét egy szélsőjobboldali zsidó lőtte agyon 1995-ben.

Tiltakozók ezrei vontak tegnap szoros gyűrűt az izraeli parlament, a knesszet köré, ahol Ariel Saron kormányfő gázai kivonulási tervéről szavaztak a képviselők. A terv ellenzői plakátokon hirdették: „Saron áruló!” Más feliratok felszólították a katonákat: ne engedelmeskedjenek, ha megkapják a parancsot az izraeli telepek kiürítésére.

Ariel Saron izraeli kormányfő – egykor az izraeli településpolitika „keresztapja” – jövő év márciusától kezdve négy ütemben akarja végrehajtani kivonulási tervét. Izrael utoljára 1982-ben vonult ki az 1967-es háborúban elfoglalt területekről: akkor a Sínai-félszigetet adta vissza Egyiptomnak.

A knesszet köré tegnap felvonult telepesek, nők és gyerekek viszont árulásnak tartják a bibliai ősi földekről való lemondást. Emberi láncot formáltak a parlament körül, autóikkal lassan körözve próbálták megakadályozni a képviselők bejutását az épületbe.

A kormányfő ugyanakkor maga mögött tudhatja az izraeliek többségét is. A közvélemény-kutatások szerint az emberek nagy része – 65 százalék – úgy véli, hogy meg kell szabadulni a „gázai tehertől”: az övezetben 1,3 millió palesztin között hétezer telepes él. A kivonulást mindössze 26 százalék ellenzi.

A terv ellenzői azt állítják, hogy a kivonulás „ajándék” a terroristáknak. „Ez még nem jelenti azt, hogy a palesztinok szeretni fognak bennünket – mondta az egyik telepes. – Még nagyobb rakétákkal támadnak majd.”

A palesztinok vegyes érzelmekkel tekintenek Saron tervére. Attól tartanak, hogy a kivonulás egyben a békefolyamat végleges lezárását is jelenti, ami azzal is járhat, hogy az önálló palesztin állam megteremtése megint a távoli jövőbe vész.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.