Forrás: NOL

Igen a gázai kivonulásra

Munkatársunktól, 2004. október 27. 00:00

Saron elleni tüntetésen zsidó telepesek táncolnak a parlament épülete előtt JeruzsálembenKép: Reuters – Gil Cohen Magen

A jeruzsálemi parlament 67:45 arányban megszavazta Saron gázai kivonulsi tervét. A telepeket azonban csak akkor kezdik felszámolni, ha a kormány újra igent mond rá.

Heten tartózkodtak a parlementi szavazástól, köztük hat izraeli arab képviselő.

‘Nem akarunk uralkodni több millió palesztin felett, akiknek száma minden generációval megduplázódik. Izrael demokrácia akar lenni, de így nem teheti – mondta Ariel Saron izraeli miniszterelnök a kivonulás tervéről szóló hétfői parlamenti vita elején. – A miniszterelnök szembenézett a valósággal, amiről mindannyian tudjuk: megváltozott – mondta az ellenzéki Munkapárt vezetője a hétfői vitán a Haarec tudósítása szerint. Az elmúlt hónapok különös belpolitikai átrendeződése miatt, most Simon Peresz Saron egyik legfontosabb szövetségese. A megosztott, 120 fős törvényhozás a várakozások szerint 65-67 szavazattal igent mond a kivonulásra, de csak az ellenzéki Munkapárt támogatásával, akik így semlegesítik a tervet ellenző likudos jobboldaliakat. A Likud negyven képviselőjének csaknem fele nemmel kíván szavazni.

A tét – papíron – 21 gázai és (a 120-ból) négy ciszjordániai település sorsa. A gázai határt, a tengerpartot és a légteret továbbra is Izrael felügyelné. Saron amerikai támogatást élvező kivonulási terve eddig szétszaggatta pártja koalícióját, a sajtó gyakran beszél polgári ellenállásról, és a kormányfőt is egyre több halálos fenyegetés éri. Saron szerint azért kényszerült egyoldalúan lépni Gáza ügyében (félresöpörve ezzel a békefolyamatot), mert arab oldalon egyszerűen nincs kivel tárgyalni. Bírálói szerint igazi célja nem Izrael biztonságosabbá tétele, hanem a tárgyalások teljes befagyasztása. Amenynyiben a honatyák elfogadják a kivonulást, 1982 óta – mikor a Sínai-félsziget visszakerült Egyiptomhoz – ez lesz az első alkalom, hogy Izrael elmozdítja településeit. Erre utalt a knesszetben a Nobel-békedíjas Peresz is, mikor megkérdezte: van-e bárki ma, aki úgy gondolja, jobb lett volna meghagyni a településeket és feladni az Egyiptommal kötött békét?

Egyes Likud-képviselők, köztük Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter továbbra is a referendum kiírása mellett érvelnek. A közvélemény-kutatások szerint az izraeliek többsége tehernek érzi a 1,3 millió arab között élő 8000 telepes katonai erővel védett települését. A palesztinok viszont attól tartanak: teljesen ellehetetlenül a zsákutcába jutott békefolyamat, és nem lesz lehetőségük egy életképes állam megalapítására.

Eközben több ezer jobboldali tüntető tiltakozott az izraeli parlament épülete előtt a gázai kivonulás ellen. A tömeg árulónak nevezte Saront, és ‘Katonák, ne engedelmeskedjetek a kitelepítésünkre vonatkozó parancsnak!’ szövegű transzparensekkel vonultak fel. Élőláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy a knesszet elkezdje munkáját. A Reuters által megszólaltatott tüntető szerint: ha Saron sem tart ki mellettük, akkor Isten fog közbelépni. ‘Várjuk a Messiást!’ – tette hozzá. A miniszterelnök – aki korábban a telepesek ügyének védelmezője volt – beszédében elismerte: megérti a telepesek fájdalmát, dühét, és kétségbeesését.

Az izraeli csapatok kedd reggel megkezdték a kivonulást a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Junisz palesztin menekülttáborából – jelentette az MTI. A vasárnap kezdődött Hán Junisz-i művelet során 17 palesztin meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli akció célja az volt, hogy véget vessen azoknak az aknavetős támadásoknak, amelyeket a Hán Junisz körzetéből indítottak izraeli telepek ellen. Kedd hajnalban egy izraeli harci gép rakéta megölte a Hamasz egyik aktivistáját.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.