Forrás: Magyar HírlapEtikai adu az MSZP-nek?

A Terror Háza előtt gúnyolódó szocialista képviselő, Zuschlag János tegnap bejelentette: lemond mandátumáról, de pártbéli tisztségét megtartja.

Zuschlag távozik a Parlamentbôl -Zuschlag János tegnap reggel rövid sajtótájékoztatón jelentette be: lemond képviselői mandátumáról. „Múlt kedden óriási hibát követtem el (&), olyan témát tettem gúny tárgyává, amely embereket sérthet, embereket bánthat, emberek emlékeit bánthatja” – mondta a politikus, hozzátéve: nagyon sajnálja, és megbánta, amit mondott. Azzal indokolta lemondását, hogy „a politikusoknak példát kell mutatniuk erkölcsből, tisztességből”, ő pedig vállalja tettének következményeit.

Zuschlag nem mellesleg hozzátette: nem mond le párttisztségéről (ő a Bács-Kiskun megyei MSZP-szervezet alelnöke), a 2006-os választáson pedig egyéni jelöltként újra elindulna a képviselőségért.

Ehhez várhatóan még lesz egy-két szavuk az MSZP vezetőinek is. Hiller István pártelnök tegnap azt mondta, a jelölés joga a helyi MSZP-szervezeteket illeti, az országos elnökség azonban véleményt fog alkotni, és ezt a párton belül érvényesíteni is fogja. A többé-kevésbé diplomatikus kijelentés mögött az áll: a politikusnak gyakorlatilag nincs esélye az újraindulásra.

A parlamentben egyébként a fideszes Harrach Péter napirend előtt azt mondta, Zuschlag viccelődése „egy belső jellemhibának a kivetülése”, amely „az emberség hiányosságait mutatja”.

Ezt mondta Zuschlag

Az ifjú szocialista képviselôk múlt kedden a Terror Háza elôtt felszólították a Fidesz képviselôit pénteki tüntetésükön való részvételre. Ekkor rögzítette a Hír Tv a beszélgetést Zuschlag János és Marsovszky Balázs között.

Marsovszky: Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az idôszakban milyen hideg volt szegény embereknek.

Zuschlag: Már nekik nem volt hideg – ha-ha-ha.

Marsovszky: Hülye!Hiller István pártelnök erre úgy reagált, hogy „a megfontolatlanság és meggondolatlanság pártsemleges”, az MSZP pedig levonta a következtetéseket az ügyből. Hiller válaszul közölte: hiányolta az ellenzéki politikusokat az október 15-ei, nyilasok elleni demonstrációról.

Hiller később úgy nyilatkozott: a mai és a jövő keddi országos elnökségi ülésen döntenek arról, ki legyen az országos listáról mandátumot szerzett Zuschlag János utóda az MSZP frakciójában. A pártelnök mindenesetre kijelentette: a képviselő lemondásával Zuschlag ügyét lezártnak tekinti.

A pártban egységesen elítélik eddigi frakciótársuknak a Terror Háza előtti idétlenkedését. Többen is furcsállják azonban, hogy már az etikai eljárás lezárása előtt távozott Zuschlag. A pártban többen örülnek a fejleményeknek, a lemondás ugyanis etikai adut jelenthet majd a szocialistáknak akkor, ha egy jobboldali politikus kerül kínos helyzetbe egy kijelentése miatt. Ekkor az MSZP majd elmondhatja: az ő képviselőjük ilyen helyzetben lemondott mandátumáról.

Halason már nem ügy

„Miután Zuschlag János lemondott képviselôi mandátumáról, az MSZP kiskunhalasi szervezetének már nincs dolga ezzel az üggyel” – mondta a lapunknak tegnap Venczel József elnök. A politikus döntését a halasiak tudomásul veszik. Arról, hogy a pártlistán szereplôk közül ki kerül a megüresedett helyre, valószínűleg megkérdezik majd a kiskunhalasi szervezettôl is. Venczel József közölte: Zuschlag viselkedését a vészkorszak áldozataival kapcsolatban nem tartják szerencsésnek, és elítélik, viszont üdvözlik, hogy a képviselô személyesen vonta le a történtekbôl a konzekvenciát. Venczel elismerte, hogy nem szívesen tűzték volna napirendre ezt a kérdést. Ô maga a gimnáziumban tanára volt Zuschlag Jánosnak, akirôl állítja: nem élt benne gyűlölet, csak szeretet és együttérzés.

Az SZDSZ közleményben tudatta: egyetért a politikus bejelentésével, mert „európai politikus nem is hozhatott más döntést”.

Zuschlag János viselkedését nagyfokú politikai felelôtlenségnek tartja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Heisler András lapunknak elmondta: miután a szocialista képviselô bocsánatot kért, a további intézkedések a pártra tartoznak. A Mazsihisz elnöke nem szeretné, ha a Zuschlag-ügyön tovább rágódna a közvélemény – nem ez ma Magyarország legfontosabb problémája. Heisler András elégedett lenne, ha minden hasonló viselkedés ilyen végkifejlethez érkezne.

Perger István

©

Comments are closed.