Forrás: NOL

Antifasiszták tüntethetnek

A szervezők tízezreket várnak ma az Andrássy út 60. elé

Munkatársainktól, 2004. október 15. 14:00

A Népszava által a demokrácia védelmében gyűjtött aláírások

A mai antifasiszta tüntetésre több tízezer embert várnak a Terror Háza elé.

A Magyar Jövő Csoport nem rendezheti meg azt a demonstrációt, amely ellen a demokratikus tüntetést meghirdették a nyilas-hatalomátvétel hatvanadik évfordulóján.

A hungarista Magyar Jövő Csoport (MJCS) híveitől, egy jogi lehetőséget kihasználva, az SZDSZ Új Generációja elvette a teret. A szabad demokraták ifjúsági szervezete területfoglalási engedélyt kért és kapott a fővárostól az Andrássy út 60. elé, oda, ahová a Magyar Jövő Csoport a maga szálasista megemlékezését tervezte. (Most a Terror Háza múzeumé az épület, de korábban a kommunista Államvédelmi Hatóság, azt megelőzően a nyilas Hűség Háza birtokolta az épületet.) Az Új Generáció azért kapott elsőbbséget, mert nem politikai, hanem kulturális rendezvényre kért engedélyt. Így viszont az önkormányzat felülírta, mert felül is írhatta a rendőrség korábbi döntését, amellyel – más lehetőség híján – jóváhagyta a hungaristák demonstrációs szándékát. A hatóság már értesítette az MJCS nevében eljáró Bácsfi Diánát, hogy nem tarthatják meg rendezvényüket. Bácsfi nem is tudott volna megjelenni a Terror Házánál, mert rendzavarás miatt őrizetbe vették, amikor az újnyilasok elleni aláírásgyűjtésen karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket. A bíróság tíz nap elzárással sújtotta, ezért ma is fogdában kell tartani.

Berlini tudósítónk utánajárt annak az értesülésnek, amely szerint német neonácik csatlakoznának a magyar hungaristákhoz, és támogatják a Magyar Jövő Csoportot. A megkérdezett szervezetek cáfolták, hogy tagjaik Budapestre készülnének vagy anyagilag segítenék Bácsfiékat. A DVU nevű, ebben az összefüggésben szóba hozott szervezet szóvivője szerint ez magyar belügy. Az antifasiszta tüntetést „figyelemelterelőnek” nevező radikális hazai jobboldali szervezetek a Szabadság téri szovjet emlékműnél találkoznak ma délután, hogy „valós problémák ellen” tiltakozzanak.

Az MJCS-t kiszorító Új Generáció alelnöke, Gusztos Péter lapunknak elmondta: civil szervezetek korábban már alkalmazták a területfoglalási engedélyes trükköt. „Az vesse ránk az első követ, aki hajlandó lenne rendezvényére hungaristákat befogadni” – hangsúlyozta. Az Új Generáció tavaly is megemlékezett az 1944-es nyilas-hatalomátvétel évfordulóján a hungaristák áldozatairól a Terror Háza előtt.

Suchman Tamás MSZP-s politikus tegnap reggel egy tévéinterjúban megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy Mádl Ferenc nem szólalt meg az október 15-i újfasiszta demonstráció kapcsán. Az államfő sajtóirodája délután közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök fejet hajt a nyilasuralom áldozatainak emléke előtt. „Ők a magyar történelem legsötétebb korszakának áldozatai. Olyan korszaké, amelynek soha többé nem szabad megismétlődnie” – fogalmaz a közlemény, amelyben az államfő üdvözli a négy párt hétfői közös nyilatkozatát az önkényuralmi ideológia és mindenfajta kirekesztés ellen.

A közös nyilatkozat ellenére a négy párt nem emlékezik együtt. Dávid Ibolya, az MDF elnöke tegnap este helyezett el virágot a Terror Házánál, a Fidesz országgyűlési és fővárosi képviselői a Kozma utcai zsidó temetőben emlékeztek a holokauszt áldozataira. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ma négykor a gyermekeket mentő Szthelo Gábor emléktábláját koszorúzza meg. Az MSZP ma kongresszusát megszakítva csatlakozik a hat órakor kezdődő Andrássy úti rendezvényhez, amelyen jelen lesznek a kormány tagjai és azok is, akik több civil szervezet (köztük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, illetve a romák részvételére is számító Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Szervezete) hívására előbb délután négykor a Hősök terén tartanak megemlékezést.

Zuschlag megköveti az emlékezőket

Zuschlag János visszalép az MSZP elnökségi tagságára való jelöléstől, és megkövet mindenkit, akit megbántott a Terror Háza előtt elhangzott, „könnyen félreérthető kijelentéseivel”. A szocialista politikus azért kért bocsánatot, amit kedden a Fiatal Baloldal sajtótájékoztatója előtt mondott a Terror Házánál. A hivatalos program előtt Zuschlag egyik társának arra a megjegyzésére, amely szerint ugyanilyen időben, mint most van, milyen hideg volt szegény embereknek, nevetve azt felelte, hogy „azoknak már nem volt hideg”. Egyébként autóikról beszéltek és sofőrökről. Az elhangzottakat a Hír TV rögzítette. A politikus közleményében azt írja, hogy tudja és érti, hogy nem méltó a történelem ily szörnyű tragédiájának áldozataival kapcsolatban az általa elmondottakhoz hasonlóan fogalmazni, ezért bocsánatot kér a magyar társadalom emlékezőitől. Megdöbbent az elhangzottak miatt Újhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője, aki az ominózus „viccelődés” idején még nem volt ott a Terror Háza előtt, de később, a hivatalos programon már részt vett. Lapunknak elmondta, hogy ő is csak a tegnapi híradókból szerzett tudomást arról, amit Zuschlag mondott. Közölte: mélységesen elítéli politikustársa viselkedését. Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese kijelentette: nem zárja ki, hogy maga kezdeményez etikai eljárást az ügyben.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.