Forrás: NOL

Egység az új nyilasok ellen

Munkatársunktól, 2004. október 12. 00:00

Németh Pétert, a Népszava főszerkesztőjét és Bácsfi Diánát szembesítették a Pesti Központi Kerületi BíróságonKép: MTI – Kovács Attila

A négy parlamenti párt közös nyilatkozatban ítélte el a nyilas eszmék újbóli megjelenését.

Az október 15-re meghirdetett hungarista megemlékezés ellen egy civil és egy politikai ellendemonstrációt is szerveznek. Az újnyilasok rendzavarás miatt elzárásra ítélt vezetője valószínűleg nem szabadul a tüntetés napjáig.

Az Országgyűlés, Magyarország demokratikus közvéleménye és hazánk jóakaratú polgárainak milliói a lehető leghatározottabban elítélik az alkotmány rendelkezéseivel és szellemiségével ellentétes, demokratikus hagyományainktól idegen fajvédő nyilas eszmék újraélesztőit és terjesztőit – tartalmazza a négy parlamenti frakció közös nyilatkozata, melyet tegnap fogadott el a T. Ház. A politikai nyilatkozatot Áder János (Fidesz), Lendvai Ildikó (MSZP), Kuncze Gábor (SZDSZ), illetve Herényi Károly (MDF) jegyzi. A dokumentum szerint a Szálasi Ferenc vezette nyilaskeresztes nemzetiszocialista mozgalom a demokrácia, illetve az egyetemes emberi jogok és polgári értékek talaján álló jogállam eszméjének egyik legádázabb, legkártékonyabb és legvérszomjasabb ellensége volt. Az Országgyűlés hitet tett amellett is, hogy demokratikus közéletünkben nincs helye történelemhamisításnak, fajgyűlölő, kirekesztő, emberellenes ideológiáknak, hiszen ezek nyomán honfitársaink százezreinek oltották ki az életét.

Meghívót küldünk az összes parlamenti képviselőnek, de pártpolitikától mentes antifasiszta megmozdulást szervezünk – nyilatkozott lapunknak Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. A civil szervezetek délután négy órakor a Műcsarnok előtt tiltakoznak a hungarista eszmék ellen. Az utóbbi esemény egyetlen szónoka Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. A Műcsarnok előtti demonstrációt a Mazsihisz és több más zsidó szerveződés mellett a Wallenberg Egyesület, a Hit Gyülekezetéhez közel álló Teljes Evangéliumi Diák és Ifjúsági Szövetség, valamint a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete szervezi.

Hatvan évvel a nyilas hatalomátvétel után az áldozatokra kell emlékezni – ezt tartalmazza a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) tegnap nyilvánosságra hozott állásfoglalása. Az MSZOSZ szerint Magyarországon nincs helyük a nyilas eszméket hirdető szervezeteknek, megmozdulásoknak, tüntetéseknek, ezért a kormánytól, a parlamenti pártoktól és az Országgyűléstől egyaránt elvárják, hogy megteremti a törvényi feltételeket a szélsőséges nézeteket valló csoport, egyesülés működésének, szervezkedésének betiltására. A szakszervezetek jelezték: részt kívánnak venni az október 15-re tervezett ellendemonstráción. Ugyancsak hasonló tartalmú nyilatkozatot fogalmazott a közszférában szerveződő két konföderáció, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Uniója.

Bácsfi fogdában lesz október 15-én?

A Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja hétfőn tíz nap elzárásra ítélte Bácsfi Diánát. A Magyar Jövő Csoport nevű szervezet vezetőjét a Terror Háza Múzeum előtt múlt pénteken megtartott rendezvény megzavarása miatt vették őrizetbe. A bíróság szerint Bácsfi cselekedetével megbotránkozást és riadalmat keltett a Népszava című lap rendezvényén részt vevők körében, s ezzel megvalósította a rendzavarás szabálysértését.

A bíróság meghosszabbította Bácsfi őrizetét a másodfokú tárgyalás napjáig, de legfeljebb a kiszabott büntetés leteltéig. Az őrizetben töltött időt a büntetés letöltésébe beszámítják. A vádlott és védője mind a büntetés, mind pedig az őrizet meghosszabbítása ellen fellebbezett.

Péntekre virradó éjszaka előbb a XIV. kerületi rendőrök állították elő a kerületi kapitányságra Bácsfi Diánát, mert hungarista nézeteket valló ‘testvéreivel’ nyilaskeresztes plakátokat ragasztottak a közterületeken. Péntek délelőtt tizenegy órakor Bácsfi és társai megjelentek a Terror Háza előtt, ahol a Népszava ‘Virággal az újnyilasok ellen’ elnevezésű kezdeményezése keretében kihelyezett transzparensekre akarták állásfoglalásukat rávezetni. A jelen lévő fotósokat és újságírókat nyilas karlendítéssel köszöntötték. Ekkor előléptek a rendőrök, és a közrend megzavarása miatt újra előállították Bácsfit – ez alkalommal a VI-VII. kerületi kapitányságra, ahol a nap folyamán őrizetbe vették.

Bár a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete nem jogerős, a döntés kétségessé teszi, ott lesz-e Bácsfi Diána pénteken a Magyar Jövő Csoport által a Terror Háza elé hirdetett hungarista megemlékezésen. Egyelőre arra a kérdésre sem lehet választ adni, hogy szabadlábon maradt társai megtartják-e vezetőjük nélkül a megemlékezést. Bácsfi erre biztatja őket. (F. Gy. A.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.