Forrás: NOL

Izraeli turistákat gyilkolt egy robbantássorozat

Terrortámadás a Sínai-félszigeten

Népszabadság Online, 2004. október 8. 08:50

A felrobbantott tabai Hilton szállodaKép: AFP – Nati Bar-Zohar

Legalább 31-en meghaltak, és több mint százötvenen megsebesültek az egyiptomi Tába Hilton szállodája, valamint két sínai-félszigeti étterem ellen péntekre virradóra elkövetett merényletekben. A merényletnek nincs magyar áldozata.  Péntek délelőtt a romok között még több tucat eltűnt embert kerestek a mentőalakulatok.

A robbantásokat izraeliek által kedvelt üdülőhelyeken, az egyiptomi-izraeli határon lévő Tábában és egy délebbre, az akabai-öböl partján lévő üdülőhelyen követték el. A terroristák célpontjai nyilvánvalóan a zsidó ünnepen külföldre utazó turisták voltak.

Az izraeli rádió legfrissebb jelentése szerint 23 izraeli és 5 egyiptomi állampolgár van a halottak között. Korábban London két brit, Moszkva pedig egy orosz állampolgár halálát erősítette meg. A merényletekben több gyermek is  életét veszítette. A sebesültek száma már meghaladja a százötvenet, további harminc embert még eltűntként keresnek. A mentőalakulatok szerint nagyon kevés az esélye annak, hogy a romok alatt további túlélőkre bukkanjanak.

Sem magyar áldozata, sem sérültje nincs a péntek hajnali tabai merényletnek. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kairói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll az egyiptomi külügy- és belügyminisztériummal. Az egyiptomi hatóságok arról tájékoztatták Pető Tibor nagykövetet, hogy a robbantások sérültjei, illetve halottai között nincsenek magyarok.

A merényletet Jair Naveh tábornok, az izraeli polgári védelem egyik vezetője szerint úgy követték el, hogy a tábai Hilton szálló halljába behatolt egy robbanóanyaggal megrakott kamion, amelyet ezután felrobbantottak. Mint Eilatban újságírók előtt kijelentette, ketten haltak meg az egyiptomi vörös-tengeri fürdőhely két éttermében, amelyeket elsősorban izraeliek látogatnak.

Egy szemtanú az izraeli rádiónak elmondta: a robbantás követlkeztében a tábai Hilton teljes elülső homlokzata leomlott. Vérző emberek tucatjait lehetett látni a romok között. Fokozta a bajt, hogy a robbantás után tűz tombolt, és nem lehetett menteni a sebesülteket. A kaszinó a robbanás pillanatában tömve volt többségében izraeli turistákkal. Ahogy a terem fala beomlott, a rémülettől félőrülten futkosó embereket lehetett látni mindenfelé.

Az éjszakai robbantások után az izraeli határhoz közeli üdülőhelyekről pánikszerűen hazaindultak az izraeli turisták. Péntek délelőtt már 6 ezer hazatérő izraeli lépte át a határt, az izraeli hatóságok becslése szerint további 6 ezer izraeli van még Egyiptomban.

Izrael az al-Kaidát vádolja

Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatot vádolta a Sínai-félszigeten péntekre virradóra elkövetett merényletekkel az izraeli külügyminiszter.

Szilvan Salom az izraeli katonai rádióban nyilatkozott pénteken reggel.

“Az al-Kaida minden országot fenyeget, beleértve azokat az arab országokat, amelyek, e terroristák szerint túlságosan szoros kapcsolatokat tartanak fenn a nyugati világgal és Izraellel. Ez magyarázza a marokkói, az isztambuli és a rijádi merényleteket – jelentette ki. – A terrorizmus elleni harc világméretekben folyik, még messze vagyunk a győzelemtől, mert szervezetek és nem államok ellen harcolunk.”

Ugyanezt erősítette meg Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes. Szerinte a merényletek eddig ismert elemei az al-Kaida módszereire vallanak.

Figyelmeztetések, találgatások

Az AFP francia hírügynökség jeruzsálemi irodáját felhívta egy névtelen telefonáló, s közölte, hogy a tábai szállodát a Dzsamáa al-Iszlámija al-Alamija (iszlámista világcsoport) nevű – eddig ismeretlen – szervezet robbantotta fel, hogy megbosszulja a Palesztinában és Irakban elesebb arab mártírokat.

Az Independent szerint egyelőre nem világos, ki a felelős a merényletekért. Az al-Kaida-szál mellett felmerült a lehetőség, hogy a szélsőséges Hamasz keze lehet a robbantások mögött. A külföldön üdülő izraeli turisták “sebezhető célpontnak” számítanak a terroristák számára.

Az izraeli hadsereg gázai akciói és a Hamasz egyik vezetője elleni damaszkuszi merénylet után a palesztin terrorszervezet bosszúval fenyegette a külföldre utazó izraelieket.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szeptember 9-én hivatalos figyelmeztetést adott ki, amelyben jelezte, hogy fokozódik az izraeliek ellen irányuló külföldi támadások veszélye. Saron a terrorellenes kormányzati központ jelentése alapján külön kiemelte az Egyiptom területén, elsősorban a Sínai-félszigeten fenyegető kockázatot. (MTI, Independent, Klubrádió, X-Press)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.