Forrás: NOL

Félretették a palesztin állam kérdését

Népszabadság Online, 2004. október 6. 08:35

Ariel Saron terve a Gázai övezetből történő izraeli kivonulásra elsősorban azt célozza, hogy bizonytalan időre jegeljék a palesztin állam létrehozását, mégpedig az Egyesült Államok hozzájárulásával – szögezte le egy szerdai lapinterjúban az izraeli miniszterelnök fő tanácsadója.

Dov Weisglass a Háárec című izraeli újságban megjelent interjúban kifejtette: a palesztin állam létrehozása és az ezzel kapcsolatos egyéb ügyek meghatározatlan időre lekerültek az izraeli kormány napirendjéről. Külön hangsúlyozta, hogy mindez az amerikai elnök áldásával és a washingtoni törvényhozás mindkét házának hozzájárulásával történik. A tanácsadó a folytatódó palesztin erőszakot hibáztatta a közel-keleti diplomácia csődjéért.

Saron terve izraeli kivonulást irányoz elő a Gázai övezetből 2005 végéig, melynek keretében az ott élő 8200 zsidó telepes is távozna. Emellett négy kisebb ciszjordániai zsidó telepet is kiürítenének.

Saron hivatala egyelőre nem kommentálta Weisglass nyilatkozatát. Maga az izraeli miniszterelnök a minap úgy nyilatkozott, hogy Izrael többé nem foglalkozik a Washington által támogatott közel-keleti béketervvel, az úgynevezett útitervvel, amely egy palesztin állam megalakítását irányozza elő.

Weisglass Saron fő tanácsadója, és valószínűtlen, hogy bármit mondjon a miniszterelnök egyetértése nélkül. Palesztin és amerikai részről egyelőre nem kommentálták nyilatkozatát. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.