Forrás: Magyar HírlapIzraeli katonai akció Gázában

Végső határidő nélküli, nagyszabású katonai műveletet hagyott jóvá a Gázai övezet északi részén az izraeli biztonsági kabinet. A tegnapi rakétatámadásban nyolc palesztin vesztette életét és meghalt egy fegyveres is, aki társaival megtámadta az erezi átkelőt.

Izraeli katona imádkozik a páncélosroham elôtt Gázában. A kivonulási tervet a hadsereg is „utálja” – fotó: reuters – Nir Elias

A palesztinok többsége a reformok híve

A palesztinok 93 százaléka támogatja a Palesztin Hatóság megreformálását, de mindössze 51 százaléka vélekedik úgy, hogy a palesztin vezetôk komolyan gondolják a korrupció megfékezését, a demokrácia erôsítését és a biztonsági erôk központosítását. A megkérdezettek 36 százaléka szerint a Palesztin Hatóság, nem pedig Izrael a felelôs a palesztin területeken uralkodó káoszért – márciusban csupán a negyedük vélekedett így. (haarec)Palesztin források szerint kilencven izraeli tank és páncélozott jármű hatolt be Gázába tegnap hajnalban, azután, hogy csütörtökön, az elmúlt négy év legvéresebb napján 28 palesztin és három izraeli vesztette életét. Az izraeli hadsereg rádióadója szerint egy hétfős palesztin csoport fegyverrel és robbanóanyagokkal felszerelkezve megközelítette és megtámadta az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt álló átkelőhelyet. Az izraeli katonák viszonozták a tüzet, a kommandó menekülő tagjainak felderítésére a hadsereg akciót indított.

A végső határidő nélküli nagyszabású katonai műveletet az izraeli biztonsági kabinet hagyta jóvá csütörtök éjjel. A döntés értelmében az izraeli katonák behatolhatnak palesztin városokba és menekülttáborokba. Az akció célja, hogy megakadályozzák az izraeli területek elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek felerősítették a kivonulási tervvel kapcsolatos bírálatokat. A Reuters szerint Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter, Ariel Saron kormányfő egyik legerősebb pártbeli riválisa felvetette, hogy vissza kellene vonni a kivonulási tervet, ha a palesztin támadások elérik a „katasztrofális szintet”.

Saron terve szerint 2005 végéig számolnák fel az összes zsidó telepet a Gázai övezetben. A tervet „utálja” az izraeli hadsereg is, írta elemzésében a Haarec, mert a telepek egyoldalú felszámolása sem vet véget a harcoknak, és nem teremt biztonságot a Gázából rakétákkal rendszeresen lőtt Szderot városnak sem. A lap szerint a jelenlegi biztonsági körülmények között lehetetlen végrehajtani a kivonulási tervet – pontosabban az izraeli hadseregnek előbb újra el kell foglalnia Gázát ahhoz, hogy azután kivonulhasson onnan. Az övezetet ugyanis senki sem tartja kézben.

Egyelőre az izraeli katonai akció sem érte el a célját, mert tegnap délután ismét rakétatámadás érte az ország déli részét – igaz, ezúttal nem sérült meg senki. A Hamasz be is jelentette tegnap, hogy mindaddig nem hagy fel a rakétatámadásokkal, amíg a „cionista ellenség” folytatja a palesztin nép elleni agressziót.

A pénteki ima viszont az aggodalmak ellenére incidens nélkül ért véget a jeruzsálemi Templom-hegyen.

Ennek részben az lehetett az oka, hogy a rendőrség – az ilyenkor megszokott módon – csupán a negyven év feletti muszlim férfiakat engedte belépni a mecset területére.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.