Forrás: NOL

Átalakul a Metró Klub

Dávid Center lesz a helyén, kóser étteremmel

Csordás Lajos, 2004. szeptember 29. 00:00

A Metró Klub körül egy ideje már semmi mozgást nem lehetett érzékelni: a 2003-ban felépített állvány állandósult a homlokzaton. Úgy tűnik azonban, most mégis mozdul valami. Herczeg Viktor, a tulajdonos Norska Kft. ügyvezető igazgatója szerint a hetekben elindul a felújítás, miután sikerült egyeztetni a műemlékvédelmi hatósággal. Mindent, amit csak lehet, eredeti állapotban szeretnének helyreállítani odabenn és a homlokzaton.

A hajdan nagy hírű Metró Klub helyiségeit 2001 nyarán vásárolta meg a kft. a VII. kerülettől, 105 millió forintért, az adásvétel körül támadt jogi problémák miatt azonban csak hónapokkal később kötötték meg a szerződést. Amint birtokon belülre kerültek, megbízták a Teampannon tervezőirodát az átalakítás terveinek elkészítésével, majd elkezdték a belső bontást, tulajdonképpen kipucoltak a helyiségből mindent, ami a hatvanas években, a Metró Klubbá alakításkor épült.

A földszinti üzlettér egyébként valamikor játékbolt volt, Árkád Bazár néven. Erre utalnak a külső homlokzat játékos, Zsolnay-kerámia díszítményei, melyeknek jelentős részét még a félemelet magasságában meglévő, hatvanas években épített álhomlokzat takarja. Ez fedi el például az eredeti Árkád Bazár feliratot is. Ugyancsak a játékbolt korszakából maradtak meg a benti falakon is a kerámia feliratok. Ezeket természetesen megőrzik, sőt a homlokzati díszítmény hiányzó elemeit pótolják is a műemlékvédelmi előírások szerint. Maga az épület különleges, Vágó József és László tervezte a XX. század elején, 1908-1909-ben épült fel. Értékét jelzi, hogy állítólag a francia építészhallgatóknak tanulmányútjaik során kötelező útba ejteniük, gyakran látni őket, amint a házat rajzolják.

Talán még inkább tanítani való lesz, ha ismét eredeti formájában pompázik majd. Ez a terv ugyanis. Belül megmaradna a földszint és a galéria, a két térszint – már modern technikát is alkalmazva – hangszigetelt, elhúzható üvegfallal elválasztható lesz külön rendezvények számára. Helyreállítanák az ólomüveges felülvilágító ablakot is, amelyet most furnérlemez takar, mivel az üvegszemekből alig van már. A még fellelhető régi díszítmények megmaradnak. Az átalakítás Madzin Attila tervei szerint valósul meg.

A tulajdonos elmondása alapján a Metró helyiségében egy kulturális centrum, a Dávid Center kapna helyet, amely illeszkedne a történelmi zsidónegyed hagyományaihoz, például kóser éttermet is nyitnának benne. Sőt, szeretnének majd bekapcsolódni a zsidó fesztivál programjaiba, helyet adni könyvbemutatóknak, kulturális eseményeknek.

A helyreállítás eredeti határideje 2005. februárja, ez azonban a hosszadalmas egyeztetési, szervezési folyamat miatt kitolódik: valószínűleg 2005 tavaszán nyílik majd meg a Metró Klub helyén a Dávid Center. A beruházás várható költsége 500 millió forint lesz.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.