Forrás: NOL

Izraeli titkosszolgálat felrobbantott egy Hamász-vezetőt

Népszabadság Online, 2004. szeptember 26. 17:12

Autójába rejtett pokolgéppel meggyilkolták a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik vezetőjét vasárnap Damaszkuszban.

Oszama Hamdan, a csoport libanoni képviselője elmondta, hogy a pokolgépes merénylet áldozata Ezzeddin asz-Sejk Hálil, akit az izraeliek tizenkét évvel ezelőtt, az első palesztin felkelés idején száműztek a Gázai övezetből.

A robbanószerkezetet feltehetően a vezetőülés alatt helyezték el. Egy szemtanú elmondása szerint Hálil éppen beült a kocsijába, amikor telefonhívást kapott, utána történt a robbanás.

Izraeli védelmi források félhivatalosan elismerték, hogy Izrael hajtotta végre a merényletet. Az izraeli televíziónak valaki név nélkül úgy nyilatkozott, hogy a beismerés nem hivatalos, csak félhivatalos: ‘Izrael hallgat és ezzel elismeri felelősségét’.

Közben a Hamász Bejrútban kiadott közleményében jelentette be: egyelőre nem született döntés arról, hogy a radikális palesztin szervezet külföldön lévő izraeli célpontok elleni támadással bosszulná meg a damaszkuszi támadásban meghalt vezetőjét.

Magas rangú izraeli vezetők – közöttük Ariel Saron kormányfő és a hadsereg vezérkari főnöke – a közelmúltban figyelmeztettek: egyetlen Hamász-vezető sincs biztonságban, még azok sem, akik a palesztin területeken kívül élnek.

Saron kormányfő vasárnap elmondta: utasítást adott a biztonsági erőknek, hogy intenzívebben lépjenek fel a palesztin fegyveres csoportok ellen. Az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy meg akarja akadályozni az izraeli célpontok elleni palesztin támadásokat.

Izrael már több szélsőséges palesztin vezetővel végzett célzott támadás során, de most először fordult elő, hogy szíriai területen végeztek a Hamász egyik vezetőjével. A Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű radikális szervezetek főhadiszállása Damaszkuszban van.

(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.