Forrás: NOL

Saron Arafatot fenyegeti

Közös libanoni-szíriai-olasz terroristaellenes akció

Hírösszefoglalónk, 2004. szeptember 23. 00:00

Ortodox zsidó az izraeli miniszterelnököt támadó plakát előtt. A felirat: Diktátor – Senki sem érdekel!

Tíz feltételezett al-Kaida-terroristát vettek őrizetbe Libanonban egy közös libanoni-olasz-szíriai terrorellenes művelet keretében. A célpontok bejrúti amerikai, olasz, ukrán követségek és libanoni kormányzati épületek voltak. A libanoni belügyminisztérium szerint a szélsőségesek Európából kaptak pénzt az akcióhoz, és a terroristahálózatnak Olaszországban, Ukrajnában, Dániában, Irakban, Szaúd-Arábiában, Jordániában, Németországban és Szudánban is vannak kapcsolatai. A gyanúsítottak Irakba szánt fegyvereseket is toboroztak. A támadást feltételezhetően az Ima és Harc Szalafista Csoportja (GSPC) nevű, a terrorszervezetek listáján szereplő iszlám szervezet libanoni sejtjének tagjai készítették elő.

A Libanonban állomásozó szíriai csapatok bejelentett és megkezdett átcsoportosítása Izrael szerint nem jelent változást a damaszkuszi politikában, és a 3000 katona átvezénylése a szíriai határ közelébe csupán amerikai nyomás miatt történt – jelentette az MTI. A szíriai csapatok ezentúl a Bekaa-völgyben állomásoznak, ahol – a libanoni Daily Star szerint – a szíriai hírszerzés helyi központja áll.

Izrael a választások után ötezer légibombát vásárol az USA-tól: ez lesz évek óta a legnagyobb fegyvereladás a két ország között. Az ötezerből ötszáz darab egytonnás ‘bunkertörő’, BLU-109-es bomba lesz. Feltételezések szerint Izrael a bunkertörőket egy iráni atomlétesítmények elleni támadásban használhatná.

Jasszer Arafat ‘azt kapja, amit megérdemel’ – jelentette ki szerdán Ariel Saron az állami rádióban. Az izraeli miniszterelnök elmondta: kormánya akkor és ott csap le a palesztin elnökre, amikor azt legjobbnak ítélik, ahogy azt tették Ahmed Jaszin és Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamasz tavasszal likvidált két vezetője esetében is. Bár Saron az elmúlt hónapokban többször fenyegetőzött Arafat ‘likvidálásával’, illetve száműzésével, elemzők szerint mindez valószínűtlen, amíg az USA ellenzi ezt a durva lépést.

George Bush amerikai elnök minapi, ENSZ-közgyűlés előtt tartott beszédében ismét bírálta Arafatot: felkérte a világ országait, ne támogassanak olyan palesztin vezetőt, aki elárulja népét és annak céljait. Bush határozottan fogalmazott Izraellel szemben is New Yorkban. Ugyanakkor felszólította a zsidó államot: fagyassza be a telepek építését a megszállt palesztin területeken, illetve bontsa le az ott engedély nélkül felépített településeket. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter válaszul biztosította Washingtont, Izrael nem épít újabb zsidó telepet Gázában, arra viszont nem tett ígéretet, hogy a már meglévő telepek ‘természetes növekedését’ is megakadályozza.

Felrobbantotta magát szerdán egy palesztin nő Jeruzsálemben. Ketten meghaltak, tizennégyen pedig megsérültek. A robbantás a Reuters jelentése szerint Kelet-Jeruzsálem azon negyedében történt, melyet Izrael az 1967-es háború során megszállt. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges palesztin fegyveres csoport vállalta az akciót.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.