Forrás: NOL

Saron: Az izgatás polgárháborúhoz vezethet

Munkatársunktól, 2004. szeptember 14. 00:00

Több tízezren tüntettek Jeruzsálemben Saron gázai politikája ellenKép: REUTERS – REINHARD KRAUSE

Kárpótlást ajánlhat az izraeli állam a telepeseknek egy nappal azután, hogy több tízezren tüntettek az izraeli miniszterelnök gázai kivonulási terve ellen.

Az izraeli biztonsági kabinet ma tárgyalja a kivonulásról szóló törvénytervezetet, ám a sajtóhoz kiszivárgott hírek szerint minden telepes családja kétszázezer dollártól ötszázezerig terjedő kárpótlást kaphat. Az összeg az elhagyott otthon értékétől és a telepen eltöltött évek számától függ majd, de feltehetően még hetek telnek el, mire megtörténik az első kifizetés. Pinchas Wallerstein, a telepesek egyik vezetője antidemokratikus trükknek minősítette a kárpótlást, szerinte ez része Saron telepesek ellen folytatott pszichológiai hadviselésének.

A rendőrség szerint vasárnap hetvenezren tüntettek Jeruzsálem belvárosában tiltakozásul, mert Ariel Saron izraeli miniszterelnök fel akarja számolni a Gázai övezetben lévő huszonegy zsidó telepet, és a ciszjordániai százhúszból négy településsel is ez a terve – jelentette a Reuters. Pár órával a tüntetés előtt Saron a kormányülésen arra figyelmeztetett: az izgatás polgárháború felé sodorja az országot. A békésen tüntetők transzparensein az egykor az elfoglalt területeken való letelepedést szorgalmazó Saront diktátornak, árulónak, kormányát pedig a pusztítás kormányának nevezték. A telepesek keményvonalas vezetői arra biztatták a biztonsági erőket: tagadják meg a telepek felszámolására vonatkozó parancsokat. Mérsékeltebb vezetők úgy nyilatkoztak, elfogadnák a kivonulásról szóló döntést, ha azt Saron demokratikus úton hozta volna meg.

Hétfőn nem várt politikai kihívást intézett Ariel Saronhoz a Likud pártban legnagyobb riválisának számító Benjamin Netanjahu. A volt miniszterelnök szerint az ország egységének megőrzése érdekében népszavazást kellene tartani a kivonulás kérdéséről. A Reuters által idézett szakértők szerint Netanjahu pénzügyminiszter időt akar nyerni: megakadályozni, hogy Saron 2005 végéig kivonja a katonákat és eltávolítsa a telepeseket. Saron ellenzi a népszavazást, hiszen november 3-ig mindenképpen szeretné elnyerni a kormány és a parlament előzetes beleegyezését az ügyben.

A közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy az izraeliek többsége támogatja Saron kivonulási tervét – jelentette az Associated Press. Ám a jól szervezett telepesek és a Likud párt egyes erői – Saron pártjában már kétszer megbukott a kivonulás terve – hevesen ellenzik a vallási és történelmi szempontból érzékeny területek feladását. Gáza területén nehezen védhető közösségekben csaknem nyolcezer telepes ékelődött be 1,3 millió palesztin közé.

Saron őrzését eközben megerősítették: a hasonlóan kiélezett belpolitikai csaták idején, 1995-ben meggyilkolt Jichak Rabin miniszterelnök halála keserves tanulság a biztonsági erőknek.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.