Forrás: Magyar HírlapHungaristatüntetés: rámozdultak

Lapunk értesülése szerint a nemzetbiztonsági kabinet tegnapi ülésén az az egyértelmű álláspont alakult ki, hogy minden törvényes eszközt fel kell használni, hogy a Magyar Jövő Csoport ne tarthasson megemlékezést. A magát Szálasi örökösének valló csoport október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel évfordulójára szervezett demonstrációt a Terror Házához. Azonos időpontban és helyszínen kívánja megtartani megemlékezését az SZDSZ-es Új Generáció is. A rendőrség azonban nem engedélyezi, hogy egy helyen és egy időben legyen a két megmozdulás. Ma folytatódnak az egyeztetések.

„Minden törvényes eszközzel ellene”

Lapunk kormány közeli forrásokból úgy értesült, a nemzetbiztonsági kabinet ülésén az az egyértelmű álláspont alakult ki, hogy minden törvényes eszközt fel kell használni a szélsôséges csoport megemlékezésének megakadályozására. A kabinet tagjai egybehangzóan úgy ítélték meg, hogy a magát hungaristának és Szálasi örökösének valló csoport demonstrációja sértené az emberek jogérzékét, és kárt okozna az ország nemzetközi megítélésének. Kovács László külügyminiszter a tegnapi kormányülés után aggodalmát fejezte ki az október 15-ére tervezett tüntetés miatt. A politikus szerint Magyarország nemzetközi megítélését fenyegeti, ha bárkik a nyilas hatalomátvétel évfordulójáról akarnak megemlékezni. (mh)Ma újabb egyeztető tárgyalást tartanak a Magyar Jövő Csoport és az SZDSZ-es Új Generáció képviselői a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, hogy melyik szervezet változtasson az október 15-ére bejelentett rendezvényén.

A Magyar Jövő Csoport október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel évfordulójára hungarista eszméket éltető demonstrációt jelentett be a Terror Házához. Szintén aznap, azonos időben az SZDSZ ifjúsági tagozata, az Új Generáció szervezett megmozdulást, a nyilasterror áldozataira emlékezve. Korábbi egyeztetési tárgyaláson nem sikerült dűlőre jutni a feleknek.

Az Új Generáció alelnöke, Gusztos Péter lapunknak azt mondta: akkor sikerülne megegyezni, ha a hungarista csoport demonstrációját egy korábbi időpontra tennék. „A megemlékezést mindenképpen megtartjuk, ha sikerül konszenzusra jutni a neonáci szervezettel, ha nem” – mondta Gusztos Péter.

Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport elnöke lapunknak azt mondta, „ha megtiltanák az akciót, akkor is ott lennének. „Kezdje az Új Generáció két órával később a rendezvényt, így nem fogunk ütközni” – mondta.

Az időpontból egyik fél sem enged, de azt elfogadnák, ha mindkét szervezet öt órakor a Terror Háza előtt megtartaná saját rendezvényét, amelyet kordonnal választanának el egymástól. Közben Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója azt mondta: „Több tízezred magammal sárga csillagot feltéve vonulunk a helyszínre, ha a fasiszta, hungarista megmozdulást engedélyezik.” Zoltai szerint egyelőre várják a kormány, valamint az igazságügy- és a belügyminiszter állásfoglalását, ezután határoznak az ellendemonstrációról. Az MSZP parlamenti frakciója közleményében tudatta, hogy egyetért a Mazsihisszel, és tiltakoznak a Szálasi-eszmék újraélesztése és a kirekesztés bármely formája ellen. A Fidesz közleményében azt írta, nincs helye hazánkban nyilas eszméket hirdető szervezeteknek.Ám október 15-e még messze van, addig akár újabb szervezetek is jelezhetik az ominózus napra megmozdulásukat. Október 14-ére máris tiltakozó gyűlést hívott össze a parlament elé a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége.

Eközben Bácsfi Dianát kihallgatta rendőrség, mivel ő is azok között volt, akiket a Magyar Jövő Csoport keddi, Szabadság téri demonstrációja után, tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt előállítottak. A rendőrség elrendelte a nyomozást. Bácsfi lapunknak azt mondta, amennyiben bírósági tárgyalásra kerül sor, tüntetést szerveznek a bíróság épülete előtt, hogy a nyilaskeresztes szimbólumot legalizálják.

Gaál Zoltán, Joób Sándor

©

Comments are closed.