Forrás: NOL

Saron Teheránt fenyegeti

Izrael kész csapást mérni az iráni atomlétesítményekre

Hírösszefoglalónk, 2004. szeptember 9. 00:00

Izrael kész megtenni a ‘szerinte szükséges lépéseket’, hogy megvédje magát az iráni atomfenyegetéstől – adta hírül Ariel Saron sokat sejtető nyilatkozatát a The Jerusalem Post. Az izraeli kormányfő úgy véli: a világ nem lép fel elég keményen a ‘minden kétséget kizáróan’ atomfegyver fejlesztésén dolgozó perzsa állam ellen. Márpedig Saron szerint még a mérsékelt irániak is célul tűzték ki Izrael elpusztítását, és az ország fenyegetve érzi magát. Főleg azok után, hogy Teherán nemrég sikeresen tesztelt egy olyan – nukleáris töltet hordozására is alkalmas – nagy hatótávolságú rakétát, amely akár Tel-Avivot is képes elérni. (Az iráni rakétafenyegetés megfigyelésére lőtték fel azt a távirányítású izraeli kémműholdat is, amelyik hétfőn, röviddel a pályára állítási kísérlet után lezuhant.)

Teherán továbbra is hangoztatja: az ijedelmet kiváltó negyven tonna nyers urán feldolgozása áramfejlesztésre, nem pedig nukleáris robbanófejek gyártásához szükséges. Ráadásul ez nem titkos tevékenység, már rég bejelentették az ENSZ illetékes szerveinek. Iráni illetékesek a napokban azt is közölték: készek elfogadni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bármilyen ellenőrzését. Tegnap pedig az is kiderült, hogy az ország tárgyalásokat folytat Európával arról, hogy felfüggessze egyes ‘érzékenyebb’, urándúsítással kapcsolatos tevékenységét. A részletekről azonban még korai beszélni – közölték teheráni illetékesek.

Washington rosszallással szemléli Moszkva közreműködését a dél-iráni atomreaktor építésében. Putyin orosz elnök azonban közölte: Oroszországnak sem érdeke, hogy Irán atomhatalommá nője ki magát.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.