Forrás: NOL

Hungarista tüntetés – tiltakozások

A nemzetbiztonsági kabinet a hungarista tüntetésről – Szalonképtelen a rasszizmus

H. Z., K. J. E., Kun J. Erzsébet, 2004. szeptember 9. 00:00

Kormány közeli forrásokból úgy értesült a Népszabadság, hogy a nemzetbiztonsági kabinet tegnapi, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kérésére összehívott ülésén úgy határozott, minden törvényes eszközt felhasználva fellép az október 15-ére tervezett ‘nyilastüntetés’, illetőleg a szervező Magyar Jövő Csoport a lakosság nyugalmát, az ország nemzetközi kapcsolatait sértő akciói ellen.

Magyarország nemzetközi megítélését fenyegeti, ha bárkik a nyilas hatalomátvétel évfordulójáról akarnak megemlékezni – mondta Kovács László külügyminiszter a kormányülés utáni tájékoztatón, utalva a hungarista Magyar Jövő Csoport tervezett demonstrációjára. A szocialista politikus – rossz érzését és aggodalmát hangoztatva – úgy fogalmazott: a nyilas hatalomátvétel a magyar történelem egyik legsötétebb lapja és napja. Szerinte súlyos károkat okoznak az országnak, Magyarország nemzetközi megítélésének azok, akik október 15-ét meg akarják ünnepelni, ‘Kitartás!’ felirattal és nyilaskeresztes zászlóval plakátokat ragasztanak ki, és előadás-sorozatot tartanak a magyar hungarista ideológiáról, a magyar nemzeti- szocializmus világnézetéről.

A Fidesz tegnap közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy Magyarországon nincs helyük nyilas eszméket hirdető szervezeteknek és megmozdulásoknak. Felszólítják a belügyminisztert, hogy ha a demonstrációt megakadályozni már nem tudja, legalább az esetleges gyűlöletkeltő megnyilvánulások esetén tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Ami a már megtörténteket illeti: a Nagykörútra kiragasztott plakátok ügyében a rendőrség nem indított eljárást, mivel feljelentés nem érkezett, és azok egyébként sem önkényuralmi jelképet, sem nyilaskeresztet nem ábrázoltak. Tudomásulvételén túl az október 15-ére bejelentett demonstrációval sem tudott mit kezdeni a rendőrség, mert betiltására nem volt törvényes lehetőség. Kedden viszont – egy szintén szabályosan bejelentett Magyar Jövő Csoport-tüntetésről – három embert vitt el a rendőrség tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt.

A rendőrségen ma folytatódik az egyeztetés a hungaristák és a szintén a Terror Háza elé ugyanabban az időpontban ellendemonstrációt szervező SZDSZ – Új Generáció képviselői között, hogy megtartható-e a két rendezvény. Csőzik László, a liberális szervezet elnöke lapunknak elmondta: minél szélesebb körű megemlékezést akarnak tartani a nyilas terror áldozatairól, ahová számos szervezetet hívnak meg. Lapunk megkereste a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták elnökét, Újhelyi Istvánt, aki emlékeztetett arra, hogy október 15-én van az MSZP kongresszusa, ezért nem tudnak részt venni a demonstráción. De terveznek októberben tiltakozó, a nyilas uralom borzalmait bemutató programsorozatot. Nyitrai Zsolt, a Fidelitas ügyvezető alelnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy még nem kaptak meghívást a demonstrációra, ám minden évben megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól és a holokauszt-emléknapról.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója kedden több tízezres ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba, ha fasiszta, hungarista demonstrációt engedélyeznek Budapesten, október 15-én. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége pedig kedden jelentette be, hogy tiltakozó nagygyűlést szervez több civil szervezettel közösen az újfasizmus hazai megnyilvánulásai, a kirekesztés, a terror minden formája ellen. Ez a tüntetés a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulójának előestéjén, a Kossuth téren lesz. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke lapunknak azzal indokolta a külön demonstrációt, hogy tagságuk kifejezett igénye volt a saját tiltakozás megtartása.

Szalonképtelen a rasszizmus

A francia szélsőjobboldal évente egyszer, július 14-én jelenik meg a nyílt utcán, szervezett formában Párizsban, amikor is a Nemzeti Front, Le Pen szónoklata után megkoszorúzza Jeanne d”Arc szobrát – írja párizsi tudósítónk. Ez hagyományos akció, ellenreakciókat nem vált ki a másik oldal részéről – más kérdés, hogy náci nosztalgia, netán náci propaganda elképzelhetetlen e megmozdulásokon. Ha ilyesmi előfordulna, a rendőrség haladéktalanul ‘begyűjtené’ a delikvenseket, merthogy fasiszta propaganda, vagy úgynevezett negacionizmus – a gázkamrák létezésének és egyéb fasiszta rémtettek tagadása – törvénybe ütköző cselekedet Franciaországban. Kifejezett náci jelenségek leginkább Elzászban fordulnak elő napjainkban. Ezek megnyilvánulási formája alapvetően zsidó síremlékekre horogkeresztek mázolása, zsidó intézmények elleni támadás. Náci felvonulás meghirdetése azonban még az említett régióban is irreális és túl vad elképzelésnek számítana.

Nagy-Britanniában

a gyülekezési jog értelmében a pártoknak nem kell feltétlenül engedélyt kérniük a rendőrségtől, ha tüntetést akarnak rendezni.

A Népszabadság érdeklődésére a Scotland Yard szóvivője elmondta, hogy ennek ellenére, saját biztonságuk,

a közrend fenntartása érdekében szokás rendőri jelenlétet kérni. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldali pártok, a British National Party és a National Front utoljára a hetvenes évek végén voltak képesek az utcára vinni nagyobb tömeget. Az utóbbi időben előfordult tüntetések-ellentüntetések részvevőit a szervezőkkel folytatott egyeztetés alapján általában sikerült távol tartani egymástól.

Németországban az engedélyek beszerzése után tüntethetnek a szélsőjobboldali radikális szervezetek (neonácik). Ilyenkor a baloldali szervezetek, kommunisták, különféle szakszervezetek rendszerint ellentüntetést szerveznek. Az útvonalakat mindkét félnek engedélyeztetnie kell a rendőrséggel.

A hatóságok igyekeznek elejét venni, hogy a szemben álló csoportok túl közel kerüljenek egymáshoz, de nemegyszer előfordul, hogy be kell avatkozniuk, és ilyenkor mindkét oldal a rendőrökön tölti ki a haragját.

Olaszországban a területileg illetékes rendőrkapitányság dönti el, engedélyez-e nyilvános megmozdulást. A tüntetés céljait a szervezőkkel előre egyeztetik, s azok ismeretében döntenek. E célok nem sérthetik az alapvető törvényeket, így például nem lehetnek raszszisták. Elvben szabad fasiszta szimpatizáns megmozdulásokat is szervezni, ha azok konkrétan – mint például a Mussolini születésnapjáról való megemlékezések, vagy a Rómában, házi őrizetben tartott agg háborús bűnös, Erich Priebke SS-százados szabadon bocsátása érdekében szervezett tüntetések – nem irányulnak

a társadalmi rend ellen.

A római kapitányság illetékes hivatalában kizárták azonban annak lehetőségét, hogy ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben két egymással szemben álló csoport szervezzen tüntetést. (Külföldi tudósítóinktól)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.