Forrás: NOL

Rakéták a Hamaszra

Munkatársunktól, 2004. szeptember 8. 00:00

Palesztinok elszállítják az áldozatokatKép: REUTERS – SUHAIB SALEM

Az izraeli hadsereg rakétákkal támadt a Hamasz aktivistáira kedd re virradóra. Legalább tizennégyen életüket vesztették, amikor a Gázai övezet határa mellett egy futballpályán páncélosok tűz alá vették az ott gyakorlatozó palesztinokat. Több mint negyvenen – köztük járókelők is – megsebesültek az akció során.

Az izraeli hadsereg által az utóbbi hónapokban véghezvitt legnagyobb leszámolás feltehetően a múlt heti Hamasz-merénylet megtorlása volt. Akkor tizenhatan haltak meg, miután két palesztin felrobbantott két buszt Beér-Seva városában. A világszerte elítélt merénylet fél év óta az első palesztin öngyilkos akció volt, amire Izrael válaszul bejelentette: felgyorsítja a – hágai Nemzetközi Bíróság által törvénytelennek minősített – biztonsági fal építését, mivel a merénylők olyan területről jutottak a robbantás helyszínére, ahol egyelőre nem épült kerítés.

A kedd éjszakai leszámolás után feldühödött tömeg gyűlt össze a sebesülteket ápoló gázai övezeti Shifa kórház előtt, boszszúért kiáltva. A palesztin területeken kialakult feszültség miatt Ahmed Korei miniszterelnök elhalasztotta tervezett oroszországi látogatását, ahol a közel-keleti rendezésről, az ‘útitervről’ tárgyalt volna. Moszkva aktív részvételt vállalt a rendezésben, az orosz külügyminiszter éppen hétfőn érkezett Izraelbe, ahol Móse Kacav államfővel tárgyalt.

Ariel Saron izraeli kormányfő máris kijelentette: a keddi csak a kezdete volt a Hamasz ellen indított hadjáratnak, amely során nemcsak Gázában, hanem Damaszkuszban is lecsaphatnak. Szíria fővárosában végrehajtandó likvidálásokra utalt hétfőn Saul Mofaz is. Az izraeli védelmi miniszter azt is hangozatta: nem mondtak le Jasszer Arafat palesztin vezető száműzéséről sem. Ugyanakkor nyilatkozatában sejtette: ez feltehetően radikalizálódáshoz vezetne a palesztin területeken, ami háttérbe szorítaná azokat, akik hajlanak a párbeszédre Izraellel.

Hasonló okok miatt tartja a keddi támadást a diplomáciai erőfeszítések elleni izraeli szabotázsakciónak Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló. A rakétákat nem sokkal azután lőtték ki, hogy Ramallahban az egyiptomi külügyminiszter arra keresett megoldást, hogy rábírja a Hamaszt a merényletek beszüntetésére. Erre a történtek fényében azonban nemigen kerülhet sor. – Ez egy soha véget nem érő háború. Egyszer mi, másszor ők lépnek – idézte Musir al-Maszri Hamasz-szóvivő nyilatkozatát a londoni székhelyű Middle-East internetes lap. Az újság úgy tudja: a támadás a Hamasz katonai szárnyát, az Ezzedin al-Kasszám Brigádokat érte, amely a történtek után máris súlyos válaszlépésekkel fenyegette meg Izraelt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.