Forrás: Origo

Antifasiszta és szélsőjobbos tüntetés a Terror Házánál

2004. szeptember 7., kedd, 13:46

Október 15-én, az 1944-es nyilas puccs évfordulóján két szervezet, az SZDSZ Új Generációja és a Magyar Jövő nevű hungarista csoport is demonstrációt tervez a Terror Háza elé. A rendőrség szerint a két rendezvény egy időben és egy helyen veszélyezteti a közbiztonságot. A Magyar Jövő megmozdulásuk „szakrális jellege” miatt nem változtat, az Új Generáció a rendőrségnek talán, a szélsőjobbnak biztosan nem enged. A rendőrség még reménykedik, ezért csütörtökön egy utolsó egyeztetésre hívja a két szervezetet. Ugyanakokr a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is bejelentette, hogy tüntetésre készül a Magyar Jövő csoport ellen október 15-én.

Az Új Generáció és a Magyar Jovő sem enged

Október 15-én, az 1944-es nyilas puccs hatvanadik évfordulóján két szervezet, az SZDSZ Új Generációja és a Magyar Jövő nevű hungarista csoport is demonstrációt tervez a Terror Háza elé. Hétfőn a rendőrség külön-külön egyeztetett a szervezetekkel, de egyikük sem engedett. Az Új Generáció antifasiszta, náciellenes demonstrációra készül, a Magyar Jövő pedig Szálasi hatalomátvételének 60. évfordulójára rendezne megemlékezést. A rendőrség szerint a két rendezvény egy helyen és egy időben való megrendezése veszélyezteti a közbiztonságot, ezért csütörtökön még egy utolsó egyeztetésre hívják a két szervezetet.

A hungaristák évtizedek óta várnak erre

Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Hungarista Kibontakozás vezetője kijelentette, hogy a helyszínváltoztatásra határozott nemet fognak mondani, mert megemlékezésük szempontjából szimbolikus jelentősége van az Andrássy útnak. „A hungarista mozgalom évtizedek óta vár erre a napra” – fogalmazott. A szélsőjobboldali csoport vezetője hozzátette, hogy ők már júniusban bejelentették szándékukat a rendőrségnek, és felháborítónak tartják, hogy mások is igényt tartanak a helyre ugyanabban az időpontban. „Jogilag lehetséges, de erkölcsileg felháborító.”

Ugyanakkor nem akarják, hogy ellentüntetők zavarják megemlékezésük „szakrális jellegét”, ezért hajlandóak a délután öt órai időpontot egy órával korábbra tenni. Azt azonban, amit a rendőrség kért, hogy tartsák a demonstrációt délután kettőkor, elfogadhatatlannak tartják, mert „dolgozó embereket” is várnak a megemlékezésre. Bácsfi Diána azt állítja, hogy a rendőrségen azt mondták nekik, hogy nem tudják garantálni a biztonságukat. A Magyar Jövő vezetője szerint ez nem probléma, mert meg tudják oldani a saját védelmünket. Bácsfi Diána szerint az lenne a megoldás, ha az Új Generáció este nyolckor demonstrálna.

Komoly közbiztonsági aggályok

Csőzik László, az Új Generáció elnöke kijelentette, hogy a szervezet kompromisszumkész, de csak a rendőrség és nem a Magyar Jövő felé. „Ha engedünk, amiről holnap döntünk, akkor az a rendőrségnek tett gesztus lesz, mert komoly közbiztonsági aggályok merültek fel” – fogalmazott. Csőzik László elmondta, hogy a nyilasterror áldozatainak emlékére rendezett demonstrációt tavaly is megtartották, október 15-én, öt órakor, a Terror Háza előtt. Akkor határozták el, hogy minden évben megrendezik. Idén a hatvanadik évforduló miatt nem egyszerű megemlékezést, hanem antifasiszta, antirasszista megmozdulást terveznek, Magyar Bálint oktatási miniszter beszédével.    

Csontos Stefánia, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa elmondta, hogy a csütörtöki egyeztetéstől azt várják, hogy valamelyik fél meggondolja magát, és más helyszínt vagy más időpontot választ a demonstrációhoz. A rendőrség közvetítő szerepet akar betölteni az egyeztetésen, mivel mindkét bejelentés törvényes, mást nem is tehetnek. Ha nem sikerül megegyezni, és egyik szervezet sem enged, akkor a rendőrség a közbiztonságra figyelve „megoldja a helyzetet”. Csontos Stefánia elképzelhetőnek tartja, hogy kordonnal választják majd el a tüntetőket, de hozzátette, hogy reméli, valamelyik fél hajlandó változtatni a tervein.

Közben értelmiségiek egy csoportja közzétett egy „szomorú kiáltványt” a Magyar Jövő demonstrációjáról. A kiáltványban kijelentik, hogy megdöbbenti és felháborítja őket, hogy a csoport demonstrálhat a gyásznapon.

A Mazsihisz is tüntetne

Több tízezres   ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, ha fasiszta, hungarista demonstrációt engedélyeznek Budapesten október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján.

„Természetes, ha a demonstrációt engedélyezik – így a miénket, ha kérünk engedélyt, nyilván nem fogják – állampolgári engedetlenséget jelentünk be, és több tízezred magammal a sárga csillagot feltéve ki fogunk vonulni a helyszínre” – mondta az ügyvezető kedden.

Zoltai Gusztáv a Magyar Nemzet egy aznapi cikke kapcsán nyilatkozott, amely szerint a Mazsihisz ellendemonstráció kezdeményezését fontolgatja. „Elvárnák, hogy a francia vezetők mintájára az ellendemonstráción jelenjen meg a köztársaság elnöke és a kormány valamennyi tagja a hungarista eszmék elleni tiltakozásul.”

 

A magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be az Andrássy úti Terror Háza elé, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezt tudomásul vette. Zoltai Gusztáv elmondta: várják a kormány, illetve az igazságügy- és a belügyminiszter állásfoglalását, utána határoznak tiltakozó megmozdulásukról.

A Mazsihisz felkérte az igazságügy-minisztert, hogy az illetékes hatóságok bevonásával segítsen felülvizsgáltatni a fasiszta, hungarista szerveződések működésének jogszerűségét és megmozdulásaik betiltásának ügyét – tájékoztatta a szervezet a múlt pénteken.

A Mazsihisz aznapi közleményében úgy foglalt állást: megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az elmúlt hetekben felerősödtek az antiszemita, újfasiszta, hungarista megnyilvánulások, amelyek visszaszorítására a kormány többször is határozott ígéretet tett.

A szövetség szerint „a hungaristák kezdeményezése nem más, mint politikai provokáció és erőpróba, de nem a demokrácia tűrőképességének erőpróbája, hanem a hatalom tehetetlenségének próbája”.

[origo]/MTI

One Response to “Antifasiszta és szélsőjobbos tüntetés a Terror Házánál”

  1. weisz ferenc

    Egyszerűen tűrhetettlen az felfogás,hogy a gyilkosok megemlékeznek.Miről?a nyilas tevékenységről,mely minen józanúl gondolkodót megölt?Talán asszisztálni kellene melettük? Nem szabad megengedni,hogy TÉRT nyerjenek.A DEMOKRATIKUS MAGYARORSZÁG nem tűrheti,hogy az utcán az embereknek ISMÉT félniük kell.