Forrás: NOL

Izrael Hamász-vezetőket akar megölni

Munkatársunktól, 2004. szeptember 1. 12:19

Az izraeli vezetés a keddi palesztin merénylet után úgy döntött, hogygyorsítja a biztonsági fal építését további és a Hamász továbbivezetőit kívánja meggyilkolni.

Ranaan Giszin izraeli miniszterelnökségi szóvivő közölte: Hebron térségéből érkeztek a merénylők a buszrobbantások helyszínére, ezért itt gyorsítják a falépítést.

Jasszer Arafat palesztin elnök egyik, neve elhallgatását kérő közeli munkatársa viszont azzal vádolta Izraelt, hogy valójában csak ürügyet keresett, amellyel igazolni kívánja a Ciszjordániába benyúló fal továbbépítését. A hágai Nemzetközi Bíróság korábban törvénytelennek ítélte a biztonsági falat és a lebontására szólította fel Izraelt.

A merénylet miatti másik izraeli válaszlépésként Ariel Saron kormányfő és környezet úgy döntött, hogy felújítják a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetőinek meggyilkolását célzó műveleteket. A hasonló akciókat az elmúlt hetekben szüneteltették, a hadsereg az ország déli része ellen rakétatámadásokat intéző szélsőségeseket vette célba.

A keddi buszrobbantások elkövetését a Hamász vállalta magára. A merényleteket megtorlásul szánták amiatt, hogy Izrael idén tavasszal végzett a szervezet szellemi vezetőjével. A palesztin szervezetek közül a Hamász követte el a legtöbb öngyilkos merényletet a majdnem négy éve tartó palesztin felkelésben. A keddi merényletet a Hamász több ezer híve ünnepelte Gáza város utcáin.

Az izraeli hadsereg Hebronban lerombolta a beér-sevai merénylet egyik tettesének házát. Az izraeli katonák aláaknázták azt a kétszintes épületet, ahol a 22 éves Ahmad Kavaszmeh élt, és felkészültek arra, hogy lerombolják a másik merénylő, Nasszim Dzsbari házát is. A hadsereg korábban útakadályokat emelt Hebronban, valamint föld- és kőtöltésekkel zárta el a városba vezető utakat.

(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.