Forrás: NOL

Izrael felújítja a Hamász-vezetők likvidálását

Munkatársunktól, 2004. szeptember 1. 11:50

Izrael felgyorsítja a vitatott biztonsági fal építését Ciszjordániában és felújítja a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetőinek meggyilkolását célzó műveleteit, válaszul arra, hogy tizenhat ember életét vesztette a kedden elkövetett – fél éve az első – palesztin öngyilkos merényletben Beér-Seva izraeli városban.

Ranaan Giszin izraeli miniszterelnökségi szóvivő szerdán újságíróknak elmondta, hogy az érintett térségben felgyorsítják a biztonsági fal építését. A szóvivő a ciszjordániai Hebron térségére utalt, a merénylők ugyanis e településről indultak a buszrobbantások helyszínéül kiszemelt dél-izraeli városba. Giszin megjegyezte azt is, hogy mivel Ciszjordánia északi részén már hosszú szakaszokon elkészült a fal, a merénylők a palesztin terület déli részéről kiindulva kénytelenek folytatni tevékenységüket.

Jasszer Arafat palesztin elnök egyik, neve elhallgatását kérő közeli munkatársa viszont újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta Izraelt, hogy valójában csak ürügyet keresett, amellyel igazolni kívánja a – Ciszjordániába benyúló – fal továbbépítését. A hágai Nemzetközi Bíróság korábban törvénytelennek ítélte a biztonsági falat és az építmény lebontására szólította fel Izraelt, amely azonban nem hajlandó eleget tenni a felhívásnak.

A merénylet miatti másik izraeli válaszlépésként Ariel Saron kormányfő és magas rangú biztonsági tisztségviselők kedden éjszaka úgy döntöttek, hogy felújítják a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetőinek meggyilkolását célzó műveleteket. A hasonló akciókat az elmúlt hetekben szüneteltették, a hadsereg ezen idő alatt az ország déli része ellen rakétatámadásokat intéző szélsőségeseket vette célba.

A keddi buszrobbantások elkövetését a Hamász vállalta magára, hangsúlyozva: a kettős merényletet megtorlásul szánták amiatt, hogy Izrael idén tavasszal végzett a szervezet szellemi vezetőjével, Ahmed Jaszin sejkkel és az annak utódjául választott Abdel-Aziz Rantiszivel.

Az izraeli hadsereg még szerda hajnalban Hebronban lerombolta a beér-sevai merénylet egyik tettesének házát. Az izraeli katonák aláaknázták azt a kétszintes épületet, ahol a 22 éves Ahmad Kavaszmeh élt, és felkészültek arra, hogy lerombolják a másik merénylő, Nasszim Dzsbari házát is.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.