Forrás: NOL

Saron „kivonulási útiterve”

A zsidó települések felszámolására februárban kerülhet sor

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 31. 15:43

A gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolásának pontos időrendjét terjesztette tegnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök pártja, a Likud parlamenti képviselőinek csoportja elé. Saron hangsúlyozta, hogy mindenképpen véghezviszi tervét, amely szerint valószínűleg 2005. februárjában fogják felszámolni a 22 gázai és négy észak-szamáriai települést.

Már két hét múlva, szeptember 14-én (a zsidó Új év előestéjén) készül Saron a biztonsági kabinet elé terjeszteni a telepeseknek nyújtandó kártérítés törvénytervezetét; október 24-én terjesztik a tervezetet a kormány elé és tíz nappal később, november 3-án jóváhagyásra a parlament elé. Jogi szakértők szerint a kártérítési törvény jóváhagyása után nem lesz többé törvényes lehetőség megakadályozni a kivonulást és a települések felszámolásának végrehajtását, amelyre valószínűleg jövő év februárjában kerül sor. Saron pártbeli riválisa, Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter tegnap a terv ‘fokozatos, szakaszonkénti’ megvalósítását követelte, nehogy olyan benyomás keletkezhessen, hogy menekülünk a térségből’. Saron azonban a gyors végrehajtás híve, tegnap szarkasztikusan jegyezte meg: ‘A kivonulást négy szakaszban valósíthatjuk majd meg: négy napon belül, minden nap egy szakaszt’…

Saul Mofaz védelmi miniszter javaslata szerint a hadsereg lesz a teljeskörű felelős a kivonulásért, de a települések felszámolását a rendőrség fogja végrehajtani – és pedig azért, hogy megőrizzék a hadsereg ‘össznemzeti jellegét’ és ne keverjék a 18-19 éves fiatalokat belső, valószínűleg nagyon éles konfrontációba. Ezzel szemben a hivatásos rendőrök átlagos kora magasabb és a katonáknál tapasztaltabbak. De a rendőrség parancsnoksága is ódzkodik a reá háruló feladattól és Tomi Lapid igazságügyi miniszter tegnap főleg attól óvott, hogy drúz rendőröket vonjanak be a települések kiürítésének végrehajtásába, mert ez ‘súlyos etnikai konfliktus forrása lehet’.

Saron határozottságának több oka van: az amerikaiak (és az európaiak) nyomása, akik a gázai kivonulástól a békefolyamat újraindulását remélik; Gáza megszállásának és a települések védelmének rendkívül magas ára, emberéletben és anyagiakban egyaránt; főleg pedig, mert tudatosodott benne, hogy 6500-7000 zsidó telepes nem képes tartósan helytállni 1.3 millió palesztin között. A világ legsűrűbben lakott térségében, amely lakosságának alig fél százalékát alkotják, a telepesek a terület 26 százalékát birtokolják. Nagy részük állami hivatalokat tölt be a térségben, kisebb részük melegágyas zöldséget és gyümölcsöt termel, de azt is csak a környező palesztinok munkaerejének kihasználása által teheti. A palesztinok körében 60-70 százalékos a munkanélküliség, csak nemzetközi szervek segítségével tengetik az életüket, a nyomor pedig a terrorizmus melegágyát képezi.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.