Forrás: NOL

Saron ultimátuma pártja képviselőinek

Részleges megállapodás a palesztin éhségsztrájkolókkal

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 30. 14:50

Ariel Saron izraeli miniszterelnök bejelentette a tegnapi kormányülésen, hogy ma (kedden) részletes tervet terjeszt pártja, a Likud parlamenti csoportja elé a gázai kivonulás időrendjéről és megvalósításának módjáról.

„Többé nem hagyom magam gúzsbakötni” – mondta Saron a minisztereinek. A kormányfőhöz közel álló körök szerint Saron ultimatív követeléssel készül fordulni pártja képviselőihez: magukévá teszik a tervet és egységesen támogatni fogják a parlamentben, vagy pedig Saron előrehozott választások kiírását fogja kezdeményezni. Csak a Likud-képviselők támogatásának megnyerése után fogja Saron tájékoztatni a többi koalíciós pártot.

A gázai kivonulási terv az arab politikusokat is foglalkoztatja. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök Kairóban Omar Szulejman biztonság-ügyi miniszterrel tárgyalt az izraeli kivonulás utáni palesztin közigazgatás struktúrájáról. Kairói megbeszéléseik során a szélsőséges palesztin szervezetek vezetői állítólag hajlandóknak mutatkoztak legalább ideiglenesen felhagyni a terror-akciókkal és alávetni magukat a palesztin hatóságnak. Ugyanakkor azonban Jasszer Arafat palesztin elnök Ramallahban kijelentette, hogy semmi sem lesz a tervből, mert szerinte Saron a valóságban nem is akar kivonulni Gázából.

Az izraeli börtönökben mintegy 2000 éhségsztrájkoló palesztin fogoly közül több mint 350 abbahagyta a sztrájkot, miután az askeloni börtön vezetősége megegyezésre jutott velük követeléseik részleges teljesítéséről. Többek között a foglyokat nem fogják többé meztelenre vetkőztetni a napi ellenőrzés alatt.

A washingtoni vádak, amelyek szerint egy izraeli kém tevékenykedett az amerikai védelmi minisztériumban, tegnap is több felháborodott cáfolatot vontak maguk után izraeli kormánykörök – Izrael washingtoni nagykövetsége, valamint az AIPAC, az izraeli érdekeket előmozdító amerikai „lobby” részéről. Izraeli hírmagyarázók azonban egyetértenek, hogy még ha végül a vádak teljesen, vagy nagyobb részükben alaptalanoknak bizonyulnak – az affér mindenképpen ártani fog Izraelnek, az amerikai-izraeli viszonynak, de George Bush elnöknek és tanácsadóinak is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.