Forrás: NOL

Izraeli kémügy a Pentagonban

H. G., 2004. augusztus 30. 00:00

Az FBI vizsgálja, kémkedett-e a Pentagon politikai részlegének egyik elemzője.

A gyanú szerint Lawrence Franklin tartalékos ezredes, aki az utóbbi években Iránnal foglalkozott, kiadott egy készülőben lévő elnöki direktívát az egyik legismertebb és legerősebb washingtoni lobbiszervezetnek, az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC). Az Egyesült Államok Irán-politikáját meghatározó rendelet tervezete innen Izraelbe került.

Ariel Saron izraeli kormányfő irodája és az AIPAC egyaránt cáfolta, hogy törvénytelen úton megszerzett információról lenne szó. A hivatalos izraeli közlemény azt is tagadja, hogy az ország kémkedne az Egyesült Államok ellen. A Washington Post által idézett kémelhárítási szakértők szerint azonban Oroszország és Dél-Korea mellett Izrael érdeklődik a legjobban az amerikai titkok iránt. A kérdéses esetet ugyanakkor furcsállják, mert a készülő elnöki rendelet tartalmát Izrael könnyen megtudhatta volna az amerikai vezetőktől is, akikkel a Saron-kormány kiváló kapcsolatokat ápol. Az AIPAC pedig, amelynek 65 ezer tagja van, aligha kockáztatja a washingtoni politikai körökben, ezen belül mind a republikánus, mind a demokrata párti vezetők között kiépített rendkívüli pozícióit azzal, hogy a törvényes lobbitevékenységet kémkedéssel keveri.

Az FBI hónapok óta csendben nyomozott, ám mostanra a vizsgálat abba a stádiumba jutott, amikor tájékoztatni kellett Franklin feletteseit. Az ezredes a Donald Rumsfeld védelmi miniszter és általában a neokonzervatív irányzat egyik fő támaszának tekintett Douglas Feith miniszterhelyettes politikai részlegében dolgozott, és többször járt hivatalos úton Izraelben.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.