Forrás: NOL

Gandhi unokája békés ellenállásra buzdít

Kompromisszum a Munkapártban Peresz és ellenzői között

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 26. 16:56

A szolidaritás jeléül – az immár tíz napja éhségsztrájkot tartó palesztin foglyokkal – zárva maradt tegnap az üzletek nagy többsége Izrael arab-lakta városaiban.

A foglyok családtagjai nevében egy arab emberjogi szervezet az izraeli Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy utasítsa a Börtönigazgatóságot: lássa el a sztrájkolókat sóval. A foglyok ugyanis sós vizet isznak, hogy a szervezetük vízháztartása tovább maradjon egyensúlyban. A Börtönigazgatóság állandó orvosi felügyelet alatt tartja a sztrájkolókat. Ha szükség lesz rá, mesterségesen fogják őket táplálni. A foglyok vezetői és az izraeli hatóságok között állítólag titkos tárgyalások folynak, de nyílvánosan nincs közöttük semmilyen kapcsolat.

Palesztin szervezetek meghívására a térségbe érkezett Aron Gandhi, a világhírű indiai vezető Mahatma Gandhi unokája. Nagyapja elvei szellemében Gandhi békés ellenállásra ösztönzi a palesztinokat az izraeli megszállás ellen. Pénteken Abu Disz községben, az ún. „biztonsági fal” árnyékában Gandhi egy tömeggyűlésen fog beszélni. A gyűlésen, amelyen izraeli béke-aktivisták is jelen lesznek, Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is felszólal. A zsidó telepesek képviselői ugyanakkor bejelentették, hogy a palesztinokhoz hasonlóan ők is a Legfelsőbb Bírósághoz akarnak fordulni a „biztonsági fal” ügyében és követelni nyomvonalának megváltoztatását – ellenkező irányban mint a palesztinok. Alapjában véve ugyanazokkal – de ellentétes – érvekkel mint a palesztinok: a tervek szerint a „falon” kívül marad néhány zsidó település, és a fal elválasztja a telepeseket földjeiktől.

A Munkapárt vezetőségének ülésén kompromisszum született Simon Peresz pártelnök és pártbeli ellenzői között: Peresznek nem kell feloszlatnia a koalíciós tárgyalásokat vezető bizottságot, a tárgyalásokat azonban Ariel Saron miniszterelnök „Likud pártjának hibájából” felfüggesztették. Új fejlemények esetén a pártvezetőség a tárgyalások újrakezdéséről dönthet. Megfigyelők szerint a közeljövőben nem várható a Munkapárt csatlakozása a kormányhoz.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.