Forrás: NOL

Peresz-ellenes „lázadás” a Munkapártban

Pályázat 550 új lakásegységre a megszállt területeken

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 23. 15:31

Valóságos lázadás tört ki az izraeli Munkapártban Simon Peresz pártelnök, volt miniszterelnök ellen.

A minap a 81. születésnapját ünneplő Peresz azzal idézte elő az ellenkezést, hogy elutasította a koalíciós tárgyalásokat vezető bizottság feloszlatását, és kijelentette, hogy a 2006. évi (vagy az előrehozott) választásokon a párt miniszterelnök-jelöltjének tekinti magát.

A párt parlamenti csoportjának „lázadó” többsége úgy véli, hogy a kormányzó Likud-párt kongresszusának határozata után – amellyel elvetette a további koalíciós tárgyalásokat a Munkapárttal – az egyetlen kiút az előrehozott váalsztások kikényszerítése, és a pártnak csakis erre kell koncentrálnia, a miniszterelnök-jelöltet pedig a párttagok előzetes választásán kell megválasztani.

Peresz gúnyosan megjegyezte, hogy a „lázadók megirigyelték a Likudot – miután a Likudban belső harcok dúlnak, úgy érzik, ennek Munkapártban is így kell lennie”… Ariel Saron miniszterelnök továbbra is hangoztatja, hogy a kongresszusi határozat ellenére be akarja vonni a Munkapártot a kormányba, és végre akarja hajtani a kivonulást Gázából. Ennek érdekében egy bizottságot működtet, amely megegyezésre törekszik a távozni hajlandó telepesekkel a nekik jutandó kártérítésről.

Ugyanakkor az előző heti ezer lakásegység után tegnap pályázatot írtak ki újabb 550 egység építésére a ciszjordániai zsidó településeken. A kormány előnyös kölcsönökkel is segíti a megszállt területekre települőket: 30 százalékkal nagyobb kölcsönt kapnak, mint az izraeli „fejlesztési területeken”, és 200 százalékkal többet, mint a Tel-Avivban lakást vásárló új bevándorlók.

Egy nyomfeltáró újságíró huszáros tette

Miki Rosentalnak, az izraeli TV 2. csatornája nyomfeltáró riporterének mesteri fogással sikerült zavarba hoznia a védelmi minisztériumot. Felbérelt egy teherautót, amellyel egy előregyártott elemekből álló fabarakkot (amilyenben a telepesek laknak) szállított Ciszjordánia egy sivár dombjára és kijelentette, hogy ott megalapítja Felső Mofaz illegális települést. (Mofaz a védelmi miniszter neve…) Egy órán belül egy helikopter kezdett körözni a domb fölött, egy további óra múltán a hadsereg egységei pedig felszámolták a „települést”. Rosental eközben csak forgatott és forgatott, hiszen csak azt akarta bebizonyítani, hogy ha valaki valóban illegálisan akar települést létesíteni, azt a hadsereg azonnal felszámolja. Vagyis, a több mint száz létező, illegálisnak tartott település csakis a hadsereg tudtával és beleegyezésével létesülhetett és maradhatott fenn.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.