Forrás: NOL

Közel-Kelet: Amerikai pálfordulás

Beleegyezés az építkezésekbe a településeken

Munkatársunktól, 2004. augusztus 22. 15:00

Washington hivatalosan továbbra is ellenzi az építkezéseket az Izrael által megszállt területeken létesült zsidó településeken – de izraeli hivatalos körök megerősítették a New York Times értesülését, mely szerint a Bush-kormány titokban beleegyezett az építkezések folytatásába, azzal a megkötéssel, hogy csak a települések belterületén építenek új házakat, úgymond „a természetes szaporodás szükségleteinek kielégítésére”.

George Bush elnök így kíván Ariel Saron izraeli miniszterelnök segítségére sietni, a pártbeli belső ellenzékkel vívott harcában és megteremteni a feltételeket Saron gázai kivonulási tervének végrehajtásához.. Az amerikai pálfordulást élesen bírálták úgy a palesztin, mint az izraeli ellenzéki politikusok.

Saron a múlt héten vereséget szenvedett pártja kongresszusán, amelyen a többség elvetette a koalíciós tárgyalások folytatását a Munkapárttal. A Munkapárt csatlakozásával megalakuló stabil kormány nélkül zátonyra fut a gázai kivonulás terve. Ugyanakkor azonban a Munkapárton belül felerősödött a követelés a koalíciós tárgyalások félbeszakítására. Munkpárti vezetők a párt elnöke, Simon Peresz lemondását követelték, mert Peresz a koalíciós tárgyalások folytatásának híve és elutasították Peresz bejelentését, hogy előrehozott választások esetén ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök Ammanban találkozott elődjével, Mahmud Abasszal. A találkozó állítólag Jasszer Arafat elnök kívánságára jött létre, mert Arafat békülni szeretne Abasszal. Abasz csakhamar visszatér Ramallahba, de még nem döntötte el, elfogadja-e Arafat békejobbját.

Jeruzsálem közvetlen közelében, Abu Disz községben több mint 500 palesztin aktivista jött el az ún. „Nemzeti Szemle” mozgalom gyűlésére, amelyen az izraeli biztonsági szolgálat volt vezetője, Ami Ajalon és az Al Kudsz arab egyetem volt rektora, Szeri Nuszejba tartott beszédet. Az izraeliek között 150 ezer, a palesztinok között 100 ezer a békés, kompromisszumos rendezést támogató aláírást gyűjtöttek a mozgalom aktivistái.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.