Forrás: NOL

Arafat békülne Abbasszal

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 23. 00:00

Izraeli katonai akció Nablusz óvárosábanKép: Reuters – Abed Omar Qusini

A Bush-kormány titokban beleegyezett a megszállt területeken folyó építkezések folytatásába, az amerikai elnök így próbál Saron segítségére sietni.

Washington hivatalosan továbbra is ellenzi az építkezéseket az Izrael által megszállt területeken létesült zsidó településeken, de izraeli hivatalos körök megerősítették a The New York Times értesülését, mely szerint a Bush-kormány titokban beleegyezett az építkezések folytatásába. Ezt azzal a megkötéssel tette, hogy csak a települések belterületén építenek új házakat, úgymond ‘a természetes szaporodás szükségleteinek kielégítésére’. George W. Bush elnök így kíván Ariel Saron izraeli miniszterelnök segítségére sietni a pártbeli belső ellenzékkel vívott harcában, és megteremteni a feltételeket Saron gázai kivonulási tervének végrehajtásához. Az amerikai pálfordulást élesen bírálták mind a palesztinok, mind az izraeli ellenzéki politikusok.

Saron a múlt héten vereséget szenvedett pártja kongresszusán, amelyen a többség elvetette a koalíciós tárgyalások folytatását a Munkapárttal. Ugyanakkor a Munkapárton belül felerősödött a követelés a koalíciós tárgyalások félbeszakítására. Munkapárti vezetők a párt elnöke, Simon Peresz lemondását követelték, mert Peresz a koalíciós tárgyalások folytatásának híve.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök Ammánban találkozott elődjével, Mahmud Abbasszal. A találkozó állítólag Jasszer Arafat elnök kívánságára jött létre, mert Arafat békülni szeretne Abbasszal. Abbasz csakhamar visszatér Ramallahba, de még nem döntötte el, elfogadja-e Arafat békejobbját.

Csaknem kétszeresére emelkedett az izraeli börtönökben éhségsztrájkot folytató palesztinok száma a hét eleje óta: 2900 palesztin követeli ilyen módon fogva tartása körülményeinek javítását. Izraeli közlés szerint nincs pénz arra, hogy teljesítsék a palesztinok követeléseit. Az éhségsztrájkolók az egészségügyi ellátás javítását, nyilvános telefonok felszerelését követelik s emellett a meztelen motozások gyakorlatának megszüntetését, gyakoribb családi látogatások lehetőségét. A palesztin foglyok szövetsége szerint a foglyok komoly veszélyben vannak és felszólították a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette palesztin hatóságot, lépjen fel keményebben érdekükben. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.