Forrás: NOL

Peresz: Az előre hozott választás lehet a kiút

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 21. 00:00

Az előre hozott választások kiírása lenne a legjobb kiút az izraeli kormányválságból. Ezt a kormányzó Likud párt kongresszusának eredményére reagálva mondta Simon Peresz. A Munkapárt elnöke előre hozott választások esetén pártja miniszterelnök-jelöltje lenne.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök megalázó kettős vereséget szenvedett pártja, a Likud kongresszusán: a többség megszavazta a gázai kiürítési terv ellenzőinek javaslatát, amely szerint fel kell függeszteni a koalíciós tárgyalásokat a Munkapárttal, egyúttal elutasította Saronnak azt a javaslatát is, hogy minden cionista párttal folytathasson tárgyalásokat.

A kabinet kiszélesítésére vonatkozó javaslatok leszavazása miatt veszélybe került a gázai kivonulási terv is, hiszen Saron éppen ennek felgyorsítása érdekében kívánta bevonni a kormányba a mérsékelt Munkapártot. A kudarc ellenére a miniszterelnök leszögezte, hogy folytatni fogja a Gázai övezet kiürítését célzó politikáját. Saronnak nem sok lehetősége van a válság megoldására, miután ‘párt nélkül maradt’. A Munkapárt kormányba lépése nélkül aligha tudja megvalósítani a gázai kivonulás tervét – pedig annak megvalósítását az Egyesült Államok egyre határozottabban követeli. Szerdán Condoleezza Rice, az amerikai elnök biztonsági tanácsadója ismét figyelmeztetett: Izraelnek ki kell vonulnia az 1967. évi megszállt területekről, és azonnal be kell szüntetnie az építkezéseket az itt létesült zsidó településeken.

Tegnap a legfelsőbb bíróság, valamint az államügyész arra figyelmeztette a kormányt: súlyos következményekkel járhat, ha továbbra is eltekint a hágai Nemzetközi Bíróság határozatától a ‘biztonsági fal’ ügyében. Meni Mazuz államügyész javasolta, hogy a fal nyomvonalát helyezzék át az 1967. évi határra.

Saront a héten egyetlen hír vigasztalhatta: a legfelsőbb bíróság helybenhagyta az államügyész döntését, amellyel megszüntette a korrupció gyanújával indult eljárást Saron és fia ellen. Vádemelés esetén a botrány – amely egy meghiúsult görögországi ingatlanüzlettel kapcsolatban robbant ki – Saron kormányfői székébe kerülhetett volna.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.