Forrás: NOL

Peresz: a kiút az előrehozott választások

Újabb „célzott likvidálások” és palesztin rakéta-támadások

Munkatársunktól, 2004. augusztus 20. 18:18

‘Az ország érdekében akarok cselekedni, ezért folytatni fogom eddigi politikámat’, jelentette ki Ariel Saron izraeli miniszterelnök, annak ellenére, hogy pártja, a Likud kongresszusán megalázó kettős vereséget szenvedett: a többség megszavazta az ellenzék javaslatát, amely szerint fel kell függeszteni a koalíciós tárgyalásokat a Munkapárttal s ugyanakkor elutasította Saron javaslatát, hogy minden cionista párttal’ folytathasson tárgyalásokat.

A kongresszus eredményére reagálva a Munkapárt elnöke, Simon Peresz kifejtette, hogy a legjobb kiút az előrehozott választások kiírása lenne. Peresz, aki a hét elején ünnepelte 81. születésnapját, elmondta, hogy előrehozott választások esetén pártja miniszterelnök-jelöltjének tekintené magát.

Saronnak több lehetősége van ugyan a válság megoldására, de miután ‘párt nélkül maradt’, a megfigyelők úgy vélik, talán ő is az előrehozott választásokban fogja a kiútat látni. Annál is inkább, mert a Munkapárt kormányba lépése nélkül aligha tudja megvalósítani a gázai kivonulás tervét – a terv megvalósítását pedig egyre határozottabban követelik az amerikaiak. Szerdán Bush elnök biztonsági tanácsadónője, Condoleezza Rice ismét egyértelművé tette, hogy Washington véleménye szerint Izraelnek fel kell számolnia az 1967. évi megszállást és azonnal be kell szüntetnie az építkezéseket a megszállt területeken létesült zsidó településeken.

A Legfelső Bíróság, valamint az államügyész is, tegnap felhívta a kormány figyelmét, hogy súlyos következményekkel – akár nemzetközi szankciók életbe léptetésével – járhat, ha továbbra is eltekint a Hágai Nemzetközi Bíróság határozatától az ún. ‘biztonsági fal’ ügyében. Meni Mazuz államügyész javasolta, hogy a fal nyomvonalát helyezzék át az 1967. évi határra, hogy ‘megfeleljen a nemzetközi jog követelményeinek’. Saront ezen a héten egyetlen hír vígasztalhatta meg: a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az államügyész döntését, amellyel megszüntette az eljárást Saron és fia ellen a ‘görög sziget’ néven ismert korrupciós botrány ügyében.

A hét elején Gázában izraeli helikopterek sikertelen kísérletet tettek ‘célzott likvidáció’ keretében megölni Ahmed Jaszin sejk és Abdel Aziz Rantiszi Hamasz-vezetők utódját – Ahmed Dzsabrit. Válaszul a Hamasz több rakéta-támadást indított izraeli célpontok ellen. Egy Kasszem-rakéta Szderot város piacára esett és több ember sebesülését okozta, egy másik egy lakóházat talált el Neveh Dekalim településen, ahol egy terhes asszony sokkot kapott. Az izraeli hadsereg ez után három részre vágta el a gázai övezetet, de néhány órával később megszüntette az úttorlaszokat.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.