Forrás: NOL

Egyiptomi-izraeli tárgyalások a határövezetről

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 17. 14:45

Ezer új építkezés megkezdésére adott engedélyt az izraeli kormány a megszállt területeken létesült zsidó településeken.

A telepesek vezetői kétségbe vonják Ariel Saron miniszterelnök e lépésének őszinte voltát. Szerintük csak a ma összeülő Likud-párt kongresszusának küldötteit akarja vele befolyásolni, és a kongresszus után vissza fogja vonni az engedélyt. A kongresszus elnökségének határozata értelmében titkos szavazással döntenek a Munkapárt kormányba való bevonásának tervéről, és ez Saron szempontjából még kétségesebbé teszi a szavazás eredményét.

Hívei révén Saron a küldöttek tudtára adta, hogy a pártbeli ellenzék győzelmének esetén nem lesz más választása, mint előrehozott választásokat kezdeményezni, és az új választásokon a Likudnak a mostani 40-nél sokkal kevesebb képviselője lesz”…

Az építkezési engedélyekkel Saron a Munkapárt ellenkezését váltotta ki: egyre erősödnek a javaslatok, hogy a koalíciós tárgyalásokat az engedélyek visszavonásáig fel kell függeszteni. Rendkívüli elégedetlenségüknek adtak hangot az amerikaiak is, akik állandóan az illegális települések felszámolását sürgetik.

Mose Jaalon izraeli vezérkari főnök közölte, hogy magas szintű tárgyalások folynak Izrael és Egyiptom között az Egyiptom és Gáza közötti határ biztosításáról és a fegyvercsempészés megakadályozásáról az izraeli kivonulás után Gázából. Jasszer Arafat palesztin elnök biztonsági tanácsadója, Dzsibril Radzsub ugyanakkor Kairóban kijelentette, hogy jó az esély a különböző palesztin szervezetek megegyezésére az anarchia megakadályozására az izraeli kivonulás után.

A gázai övezet több helyén tegnap szolidaritási tüntetések voltak az éhségsztrájkoló palesztin foglyokkal az izraeli börtönökben. Hasonló tüntetésekre hívott fel az izraeli arab kisebbség több szervezete is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.