Forrás: NOL

Saron megbukhat a Likud-kongresszuson

A kártérítés összegéről tárgyalnak a telepesekkel

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 16. 16:04

Ariel Saron izraeli miniszterelnök kormányzó pártja, a Likud holnap összeülő kongresszusán eldőlhet: előrehozott választások elé menetel-e Izrael.

A kongresszuson szavazni fognak a kormány Munkapárt általi kibővítéséről, amely gyakorlatilag előfeltétele a tervezett gázai kivonulás megvalósításának. A kongresszus határozata nem kötelező ugyan a kormányra nézve, de Saron nem tekinthet el teljesen az eredménytől, főleg, ha Benjamin Netanjahu pénzügy- és Szilvan Salom külügyminiszter jónak tartja alávetni magát a határozatnak. Megfigyelők szerint Saron további sorsa most e két minisztertől függ. Ha összefognak, legkésőbb tavasszal előrehozott választásokat kell tartani Izraelben.

A belharcok a Likudban a kongresszus előtt annyira kiélesedtek, mintha máris Saron öröksége lenne a tét. A vasárnapi kormányülésen Netanjahu személyes támadásokat intézett potenciális riválisai, Ehud Olmert iparügyi és Saul Mofaz védelmi miniszter ellen, ők pedig nem kevésbé keményen válaszoltak neki.

Habár a gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolásának tervét még homály fedi, már megkezdődtek a titkos tárgyalások a távozásra hajlandó telepesek és a kormány megbízottjai között a kifizetendő kártérítésről. A telepesek állítólag családonként 300 ezer dollárt követelnek, a kormány ajánlata pedig 100 ezer dollár.

Mintegy 1500 palesztin biztonsági fogoly’ folytatja vasárnap megkezdett éhségsztrájkját a börtönviszonyok megjavítását követelve. Cahi Hanegbi belbiztonsági miniszter keményvonalas’ politikájával szemben (nem kapnak semmit, ha halálig sztrájkolnak is’) a börtönigazgatóság vezetői inkább a húzd meg, ereszd meg’ taktikát részesítik előnyben. Egyrészt megvontak ugyan tőlük különböző kedvezményeket (pl. elvették a cellákból a rádiókat), másrészt ígéretekkel kecsegtetik őket. Többek között a börtönök udvarán nyílt tűzön bárányhúst sütnek, hogy kísértésbe hozzák’ a foglyokat, és hagyják abba az éhségsztrájkot, inkább kóstolják meg ezt az ismert arab ínyencfalatot.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.