Forrás: NOL

Kiszélesítik a „Filadelfi-tengelyt”

Jaalon vezérkari főnök: „Lehetséges a kiegyezés Szíriával”

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 13. 15:18

Ha Izrael beleegyezne a Golan-fennsík visszaszolgáltatásába, lehetséges volna a békekötés Szíriával – jelentette ki Mose Jaalon izraeli vezérkari főnök a Yediot Ahronot napilapnak adott interjúban.

Kijelentése annál meglepőbb, mert néhány hete a gázai kivonulás ellen foglalt állást és azt mondta, hogy az egyoldalú visszavonulás ‘hátszelet nyújt a terrorszervezeteknek’. Akkori megjegyzését a szélső jobboldali körök nagy megelégedéssel nyugtázták és idézték – most viszont azonnal támadni kezdték a vezérkari főnököt, mert állítólag ‘magáévá tette Ariel Saron miniszterelnök kapituláns álláspontját’.

A hadsereg parancsnokság állítólag tervezi Meni Mazuz állami főügyész meghívását az egyiptomi határra, hogy tekintse meg az Egyiptomot a gázai övezettől elválasztó úgynevezett ‘Filadelfi-tengelyt’ és járuljon hozzá kiszélesítésébe, amelyre biztonsági okokból van szükség. Korábbi hírek szerint a gázai övezettel együtt a hadsereg a Filadelfi-tengelyt is elhagyná és a határövezetben a felügyeletet az egyiptomiak vennék át. A ‘tengely’ kiszélesítése házak tucatjainak lerombolását tenné szükségessé. A raffahi menekülttábor lakosai éppen a napokban tüntettek azért, hogy kézbesítsék nekik a nemzetközi szervezetek által megígért kártérítést korábban lerombolt házaikért.

A ciszjordániai Itamar zsidó település mellett egy palesztin orvlövész halálos sebeket ejtett egy zsidó telepesen. A településen szolgáló katonáknak később sikerült lelőniük a támadót.

Gandhi unokája Ramallahban

Mahatma Gandhi unokája, Dr. Aron Gandi rövidesen a palesztinok vendége lesz, hogy tanácsokat adjon nekik, hogyan lehet a megszállás ellen erőszak alkalmazása nélkül küzdeni.

Dr. Gandi, aki egy erőszakellenes intézet élén áll Amerikában, egy palesztin közéleti személyiségekből álló csoport meghívására jön Ramallahba. A csoport fegyvertelen népi mozgalmat kíván létrehozni, amely az izraeli megszállás elleni harcot vezetné.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.