Forrás: NOL

Nagykoalíciós alkut kötöttek Izraelben

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 9. 00:00

A fő kérdésekben megállapodtak a közös kormányprogramról a kormányzó jobboldali Likud párt és a balközép Munkapárt képviselői.

A két fél reményei szerint a megállapodást akadályozó gazdasági kérdésekről az éjszakai Ariel Saron-Simon Peresz találkozón állapodhatnak meg.

A Munkapárt elsősorban a gázai kivonulás tervének megvalósítása érdekében kíván csatlakozni a kormányhoz. A megállapodás szerint Izrael teljesíteni fogja Washingtonnal szemben vállalt kötelezettségét. Azonnal megkezdi az illegálisan létesített települések felszámolását a nyugati parton; az ún. ‘biztonsági kerítés’ nyomvonalát szigorúan az izraeli legfelsőbb bíróság döntése szerint fogják megvonni. A jövő héten elkezdik a kártérítés előlegének folyósítását azoknak a telepeseknek, akik jó szántukból elhagyják településüket a gázai övezetben; a 21 gázai zsidó település felszámolását jövő év szeptemberéig befejezik.

A kormány nemzetközi és ‘releváns palesztin tényezőket’ is hajlandó bevonni a folyamatba. Ez alatt elsősorban az egyiptomi, esetleg jordániai részvétel értendő, de a hírek szerint izraeli megbízottak titokban tárgyalásokat folytattak Mohamed Dahlan volt palesztin belbiztonsági miniszterrel is, hogy az izraeli kivonulás után egy erős palesztin szervezet vegye át a hatalmat és akadályozza meg kaotikus állapotok kialakulását. Ettől Izrael és Egyiptom egyaránt fél.

Marvan al-Moaser jordániai külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Jordánia hajlandó részt venni a folyamatban és palesztin biztonsági erőket kiképezni – de csak a palesztin biztonsági szervek megreformálása és egyesítése után. Al-Moaser az ún. genfi felhívás mintegy hetven izraeli és palesztin kezdeményezőjének Jordániában tartott megbeszélésén beszélt. A Gázától Genfig címmel megtartott megbeszélés résztvevői – köztük Joszi Beilin volt izraeli, Jászir Abed Rabbo volt palesztin miniszter, valamint Hisam Abed-Razek, a Korei-kormány minisztere – arról tárgyaltak, hogyan biztosítható, hogy az izraeli kivonulás Gázából a viszály teljes rendezése felé irányuló lépéssé váljék.

Két palesztin miniszter – Nahed ar-Raisz igazságügyi és Nabil Kasszisz tervezési miniszter – szombaton benyújtotta lemondását. A lemondásokat megfigyelők a palesztin hatóságban egyre jobban eluralkodó anarchikus állapotokkal hozzák öszszefüggésbe. Ar-Raisz a palesztin igazságszolgáltatási szervek összeomlásával indokolta lemondását; Kassziszról Ahmed Korei miniszterelnök azt mondta, hogy lemondása az El Bir egyetem vezetőjének való kinevezésével van kapcsolatban.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.