Forrás: NOL

Fordulat az izraeli koalíciós tárgyalásokban

A liberálisok az ortodoxokat is bevonnák a kormányba

Yehuda Lahav, 2004. augusztus 3. 16:24

A Joszef (Tomi) Lapid vezette liberális Sinuj (‘Változás’) párt pálfordulása lett az izraeli koalíciós tárgyalások szenzációja. A radikális világi nézeteket valló párt, amely mindeddig határozottan elutasított minden szövetséget az ortodox vallásos pártokkal, kedden bejelentette, hogy beleegyezik az ortodox ‘Tóra zsidósága’ (Agudat Jiszrael néven is ismert) párt belépésébe a kormánykoalícióba.

Lapid pártelnök engedett Ariel Saron miniszterelnök kategorikus követelésének. Saron – aki most voltaképpen kisebbségi, a 120 képviselő közül csupán 58 által támogatott kormány élén áll – a Munkapárt 21 képviselőjével szeretné kibővíteni a kormányt. De pártja, a Likud, képviselőinek nagy része csak akkor hajlandó beleegyezni a Munkapárt bevonásába a kormányba, ha legalább egy vallásos párt is csatlakozik a koalícióhoz. Ezért van Saronnak feltétlenül szüksége a mindössze öt képviselőt számláló ‘Tóra zsidósága’ pártra. A koalíciós tárgyalások azonban újabb zátonyra futottak: miután Lapid ‘fájó szívvel’ bejelentette, hogy többé nem ellenzi az ortodoxok bevonását a kormányba – a ‘Tóra zsidósága’ képviselői (és a pártot irányító rabbik) bejelentették, hogy most viszont ők nem hajlandók egy kormányban ülni Lapiddal és pártjával.

Megfigyelők úgy vélik, hogy végül – bizonyára hosszadalmas és több válsággal tarkított tárgyalások után – megalakul a Likudot, a Munkapártot, a Sinujt és az ortodoxokat tömörítő koalíció. Saron azért mondott búcsút előző koalíciós partnereinek, a nacionalista Nemzeti Egységtömbnek, mert azok ellenezték a gázai zsidó települések felszámolásának tervét – e terv végrehajtása nélkül pedig veszélybe kerülne Izrael amerikai támogatottsága. A Munkapárttal más problémája lesz Saronnak: azt követeli, hogy a kormány kötelezze magát azonnal elkezdeni és 2005 végéig véghezvinni a gázai települések likvidálását. A Likud egy része ellenzi a tervet, más része csak igen habozva támogatja és a 2005-ös időpont még a támogatók szemében is túl korainak tűnik.

A Sinuj-vezetők pálfordulása óriási vihart váltott ki a párt soraiban és vezetésében. Több képviselő ‘a párt elveinek elárulásával’ vádolta meg Lapidot, aki azzal védekezett, hogy a gázai települések felszámolásának megvalósítása érdekében kellett beleegyeznie a kompromisszumba. Ellenfelei erre azt felelték, hogy a települések felszámolása nem is szerepelt a párt választási programjában – az ortodoxokkal való koalíció elutasítása viszont a párt fő jelszava volt.

A 120 tagú kneszetben (parlamentben) Saron Likud pártjának 40, a Munkapártnak 21, a Sinujnak 14, a Tóra zsidóságának öt képviselője van. A ‘széles koalíció’ megalakulásának esetén ellenzékben maradna a Sasz ortodox párt 11, a Nemzeti Egységtömb hét, a Nemzeti Vallásos párt hat, a baloldali Jahad (Merec) hat, az arab pártok kilenc képviselője és egy független képviselő.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.