Forrás: NOL

Párizs szívesen látja Saront

Munkatársunktól, 2004. július 30. 00:00

Az izraeli miniszterelnök köszönti a Franciaországból érkezett bevándorlókat a tel-avivi repülőtérenKép: Reuters – Nir Elias

Ariel Saron miniszterelnök fogadta azt a kétszáz francia zsidót, aki az izraeli kormányfő vihart kavart kijelentése óta elsőként érkezett ősei földjére.

Riporterek tömege és maga Ariel Saron miniszterelnök várta szerda késő este a Ben Gurion repülőtéren azt a kétszáz francia zsidót, aki – legalábbis az izraeli kormányfő diplomáciai vihart kavart kijelentése óta eltelt tíz napban – elsőként érkezett ősei földjére.

Úgy tűnhetett, mintha ők már Saron hívó szavára (a francia zsidók jöjjenek Izraelbe, mert antiszemitizmus fenyegeti őket) indultak volna útnak. Pedig a Franciaországban élő mintegy 600 ezer zsidóból évente kb. kétezren vándorolnak ki (alijáznak), így egy havi kétszáz fős csoport ugyan nagyobbnak, de nem rendkívülinek számít – ráadásul egy olyan hónapban, amikor (a szombaton kívül) csak egy kisebb vallási ünnepet tartanak.

Arról nem is beszélve, hogy egy kivándorlás előkészítése hónapokig tart, tíz nap alatt legfeljebb menekültek hagynak el egy országot. Márpedig – mint arról a kedd esti francia, illetve izraeli közszolgálati tévéhíradó is nagy terjedelemben számolt be – a kivándorlók „Két szerelmem van: Jeruzsálem és Párizs” táblát tartottak a kamerák elé. Volt, aki a riportereknek az erősödő antiszemitimizmust nevezte meg döntése okának (egyébként kedden is zsidó sírokat gyaláztak meg, egy Strasbourg melletti temetőben), mások inkább régi, most megvalósuló álmukról beszéltek.

Nem szokásos – de szintén nem példátlan -, hogy a miniszterelnök maga fogadja a repülőtéren az új bevándorlókat.

Saron a szerda esti reptéri pr-alkalmat kihasználta arra is, hogy kiköszörülje a diplomáciai csorbát. Elismerte, sőt példaértékűnek nevezte az antiszemitizmus elleni francia erőfeszítéseket. Egyben azt mondta: „A zsidóknak nem gyűlöletből vagy félelemből kell Izraelbe jönniük; azért kell idevándorolniuk, mert ez a hazájuk”. Hozzátette: különbséget kell tenni az antiszemitizmus elleni harc, illetve az alijára való biztatás között. Párizsból mára meg is érkezett a jelzés: immár újra szívesen látják Saront a francia fővárosban.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.