Forrás: NOL

Kitüntetés a zsidómentőknek

Hírösszefoglalónk, 2004. július 24. 00:00

Magyar származású izraelieknek nyújtotta át tegnap Tel-Avivban a magyar kormány Bátorságért Érdemjelét Kiss Péter kancelláriaminiszter – jelentette az MTI. A kitüntetést 91-en kapták meg (közülük 32-en posztumusz), a második világháború idején a zsidó üldözöttek életének megmentése terén tanúsított önfeláldozó helytállásuk elismeréséül.

Kiss Péter szólt arról: a földalatti cionista ellenállási mozgalom tagjai 1944-1945-ben nemcsak bunkereket építettek a bujdosók számára, vagy szereztek életet jelentő élelmiszereket, hanem – nemritkán a magyar ellenállási mozgalommal karöltve – hamis papírok sokaságával siettek a rászorulók segítségére. Miközben másokon segítettek, saját maguk is üldözöttek voltak, életüket kockáztatták. Mint hangsúlyozta, a jelenlegi magyar kormány mindent megtesz, hogy az otthonába visszatért magyar zsidóság, a holokauszt túlélői és leszármazottai kibontakoztathassák tehetségüket, szorgalmukat és tudásukat hazájuk érdekében.

A magyar kancelláriaminisztert feltűnően kiemelten fogadják Jeruzsálemben. A protokoll szerint például a miniszterelnöki hivatal részéről Dov Weisglass kabinetfőnök lett volna csütörtöki tárgyalópartnere. Ezzel szemben Ariel Saron kormányfő udvariassági látogatáson fogadta Kisst. Az izraeli miniszterelnök méltatta a holokauszt 60. évfordulójával kapcsolatos magyarországi megemlékezéseket, valamint a magyar kormánynak a történelmi és politikai kérdések rendezésére, valamint az áldozatok kárpótlására irányuló erőfeszítéseit. Ez nagyon jó alapot teremt arra – jelentette ki -, hogy erősödjön a mintegy százezres magyarországi zsidó közösség és az Izraelben élő, 200 ezret is meghaladó magyar származású közösség összekötő szerepe. Találkozott Aharon Zeevi-Farkas tábornokkal, a katonai hírszerzés vezetőjével, akivel a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemről tárgyalt.

Izraeli diplomáciai forrásaink szerint Medgyessy Péter áprilisi, a Holocaust Múzeum megnyitóján elmondott beszéde fordulópontot jelentett a kétoldalú kapcsolatokban. Ebben a miniszterelnök azt mondta: a magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen. Egy további szempont, hogy úgy látják: az Európai Unión belül a magyar (valamint a brit, az olasz, a dán és a cseh) álláspont áll a legkevésbé távol Izrael biztonsági megfontolásaitól. Igaz, ez a keddi ENSZ-szavazásnál nem jelentett különbséget: a huszonötök mindannyian az Izrael elleni határozatra szavaztak.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.