Forrás: NOL

Inog Arafat hatalma

Növekvő káosztól óv az ENSZ főtitkára

Hírösszefoglalónk, 2004. július 21. 00:00

A palesztin hatóság mély válságban van, és gyorsan kell cselekednie, ha a Gázai övezetben növekvő káoszt fel akarja számolni – figyelmeztetett tegnap Kofi Annan. Az ENSZ főtitkára a korrupt biztonsági szervek megreformálását sürgette, ezért azt tanácsolta Jasszer Arafatnak: hallgasson Ahmed Korei miniszterelnökre.

Korei a hét végén amiatt mondott le posztjáról, hogy Arafat nem ruházta fel a kormányt – elsősorban a belügyet – valódi hatalommal, és nem engedélyezte a palesztin biztonsági szolgálatok átszervezését sem. A Reuters tudósítása szerint a hatalmi válság nem oldódott meg; Arafat továbbra sem engedi el Koreit, aki így marad a posztján. A miniszterelnök pedig ragaszkodik az intézményes reformokhoz. Ezek nélkül ugyanis közvetítők szerint veszélybe kerülhetnek a palesztin-izraeli tárgyalások, végső soron pedig az önálló (az Izrael által megszállt területeken létrejövő) palesztin állam megalakulása. Sőt, a Reuters forrásai még a polgárháborút sem zárják ki.

Eközben két rakétát lőttek ki izraeli helikopterek egy helyi palesztin vezető házára kedd hajnalban a Gázai övezetben. A sáti menekülttáborban végrehajtott hajnali támadásban öten megsebesültek.

Izrael északi határain is harcok voltak: a Hezbollah egy fegyverese életét vesztette kedden egy tűzpárbajban, amelyet a libanoni-izraeli határon vívtak izraeli katonákkal a libanoni síita szélsőséges szervezet harcosai. Az összecsapásért – amelybe bekapcsolódtak harci repülőgépek és harckocsiágyúk is – a két fél egymásra hárította a felelősséget. A Hezbollah televíziója, az al-Manar szerint két izraeli katona is életét vesztette. A libanoni lakosság a hírek szerint pánikba esett a légicsapások hevessége miatt, és föld alatti óvóhelyeken keresett menedéket. A Hezbollah fegyveresei végül visszavonultak. Bejrút ‘izraeli agresszió miatt’ panaszt tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elmúlt hónapok leghevesebb összecsapása miatt.

A Hezbollah ezzel torolta meg egyik vezetőjének hétfői meggyilkolását – a bejrúti merénylet elkövetőjeként ugyan egy radikális szunnita csoport jelentkezett, a Hezbollah szóvivője mégis Izraelt vádolja, de a libanoni belügyminiszter is úgy vélte, ‘a gyilkosság izraeli tervezés és kivitelezés jegyeit viseli’.

Párizs izraeli magyarázatra vár. Franciaországban nem látják szívesen Ariel Saront, amíg kellő magyarázattal nem szolgál múlt heti felhívására. Ezt Jacques Chirac francia államfő arra válaszul közölte, hogy az izraeli miniszterelnök a Franciaországban elharapódzott antiszemitizmusra hivatkozva felszólította az ott élő zsidókat: mielőbb vándoroljanak ki Izraelbe.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.