Forrás: NOL

Arafat visszakozik

Lapid szerint Izrael Dél-Afrika sorsára juthat

Hírösszefoglalónk, 2004. július 20. 00:00

Palesztin fegyveresek tüntetnek Gázában. A tiltakozás hatására Arafat visszahelyezte posztjára a korábbi biztonsági főnököt

Jasszer Arafat palesztin elnök két napon belül másodszor hátrált meg a ‘reformisták’ követelései előtt, amikor hétfőn felmentette unokaöccsét, Musza Arafatot a biztonsági főnöki posztról.

Előzőleg szombaton kényszerült hasonló lépésre, amikor – szintén a palesztin hatóság belső ellenzékét támogató tömegek és fegyveresek követelésére – a még a rokonánál is korruptabbnak tartott Gazi al-Dzsabali gázai rendőrfőnököt váltotta le. Musza Arafat – aki alig 48 órát ülhetett új székében – most ‘eggyel lejjebb került’, s éppen elődje, Abdel Razek Madzsaid dandártábornok személyében kapott felettest.

Tegnapra véget értek a ‘reformista’ palesztinok és a palesztin hatóság Arafathoz hű erői közötti összecsapások a Gázai övezetben – miután a palesztin elnök beleegyezett a helyi hírszerzés néhány tagjának leváltásába. A káosz ugyanakkor nem szűnt meg. Már korábban ismertté vált például, hogy Arafat nem fogadja el Ahmed Korei (Abu Alla) miniszterelnök szombati lemondását, Korei azonban továbbra is érvényesnek tekinti azt. Állítja: Arafat semmilyen hivatalos, írásos választ nem adott neki távozása ügyében. Tegnapi nyilatkozatában Korei megismételte, hogy a biztonsági káosz miatt nyújtotta be lemondását. Úgy fogalmazott: a biztonsági ügyekben megfelelő embereket kell megfelelő helyekre kinevezni. Bejelentette, hogy a kormány döntött egy különbizottság létrehozásáról, amelynek részben az lesz a feladata, hogy Arafattal konzultálva megvizsgálja, milyen eszközökkel lehetne helyreállítani a nyugalmat a Gázai övezetben.

Izraelben eközben Joszef (Tomi) Lapid nyilatkozata váltott ki különös figyelmet. A magyar származású igazságügy-miniszter, a liberális Változás párt vezetője – a kormánykoalíció átalakításáról szóló egyeztetések közepette – azt mondta ugyanis: Izrael ‘annak a szélén táncol, hogy nemzetközi páriává váljon’, amennyiben semmibe veszi a hágai Nemzetközi Bíróság minapi véleményét. (Mint arról lapunk is beszámolt, az ENSZ bírósága tanácsadó véleményében a nemzetközi joggal ellentétesnek nyilvánította a ciszjordániai biztonsági kerítést, amelyet Izrael épít.) – Ha nem tiszteljük az emberi jogokat a (megszállt) területeken, abba a helyzetbe juttatjuk magunkat, amelyben Dél-Afrika is találta magát – mondta Lapid. Az arab államok kezdeményezésére az ENSZ közgyűlése New Yorkban ma készül egy határozat megszavazására. Ez Izrael elítélését célozza a ‘fal’ miatt. Megfigyelők emlékeztetnek: Lapid a hágai vélemény ismertetésekor azt mondta, országa csak saját legfelsőbb bíróságának ítéletét veszi majd figyelembe. Ugyanakkor februárban – Ariel Saron kormányfővel szemben – ő azon az állásponton volt, hogy Izraelnek képviseltetnie kellene magát Hágában. E véleményével akkor alulmaradt.

Izraeli katonák lelőttek két palesztint a ciszjordániai Tul-Karem közelében – közölték palesztin biztonsági források. Az MTI jelentése szerint két Apache helikopter támogatásával tucatnyi izraeli katonai jármű – köztük egy földgyalu – hatolt be hétfőn a korai órákban a Tul-Karem melletti palesztin faluba, Szeidába. A behatoló katonák és a fegyveres palesztinok közötti tűzharcban meghalt az al-Aksza Mártírjainak Brigádja helyi vezetője és az Ezzedin al-Kasszám Brigádok palesztin csoport egyik tagja; egy izraeli katona súlyosan megsebesült. Ezzel 4183-ra nőtt a csaknem négy éve kezdődött izraeli-palesztin konfliktus áldozatainak száma.

Miért dramatizálják Saron felszólítását?

Semmi rendkívüli nem volt Ariel Saron a francia zsidókhoz szóló felhívásában, nyilatkozta a Népszabadságnak Barnea Hassid, Izrael párizsi nagykövetségének szóvivője. Az izraeli miniszterelnök vasárnap felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy mivel az országban a lakosság tíz százaléka muzulmán, haladéktalanul vándoroljanak ki Izraelbe. A francia közvéleményben meglehetősen nagy felháborodást keltett Saron kijelentése. A zsidó állam párizsi nagykövetségén azonban nem értik, miért dramatizálják az ügyet. A jeruzsálemi vezetők filozófiája mindig is az volt, hogy Izrael minden zsidó otthona, tehát semmi megdöbbentő nincs a miniszterelnök felhívásában. Saron leszögezte persze azt is, hogy elismeri és értékeli a francia kormány által vezetett küzdelmet az antiszemitizmus ellen. A szóvivő szerint egyáltalán nem meglepő Saron nyilatkozata a miatt sem, mert ő azt tanácsolta a zsidóknak, vándoroljanak ki Izraelbe, ha biztonságban akarnak élni. És főleg azért, hogy ne függjenek Izraelen kívül más államtól. Hassid azt is hozzátette, hogy nem szabad ezt a felszólítást támadásnak venni, mivel Saron nem annak szánta. Michel Barnier francia külügyminiszter azonban rögtön felvette a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal, s magyarázatot kért erre ‘az elfogadhatatlan nyilatkozatra’. (M. E.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.