Forrás: NOL

Saront nem látják szívesen Franciaországban

Munkatársunktól, 2004. július 19. 20:45

Ariel Saron a közelmúltban arra szólította fel a francia zsidókat, hogy sürgősen vándoroljanak ki Franciaországból Izraelbe. Ezt követően üzente meg Jacques Chirac elnök az izraeli kormányfőnek, hogy hiába volt a heteken át tartó egyeztetés Saron esetleges párizsi látogatásáról. ‘Javaslatának elhangzása után Önt nem látnánk szívesen’ – fogalmazott a francia államfő.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a francia elnök szavait, mondván ‘a minisztérium nem hozza nyilvánosságra a bizalmas üzenetek tartalmát’.

‘Minden zsidónak azt javaslom, hogy jöjjenek Izraelbe, de ez feltétlenül szükséges a franciaországi zsidók esetében, akiknek azonnal mozdulniuk kell’ – mondta Ariel Saron egy amerikai zsidószervezet képviselőivel tartott nyilvános megbeszélésen vasárnap Jeruzsálemben.

A párizsi külügyminisztérium vasárnapi közleményében ‘elfogadhatatlannak’ nevezte Ariel Saron nyilatkozatát, és az izraeli kormányhoz fordult, magyarázatot követelve az elhangzottakra.

Az izraeli kormányfő szavai ‘megengedhetetlenek, elfogadhatatlanok, sőt, mi több, meggondolatlanok’ – mondta az Europe-1 rádiónak adott nyilatkozatában Jean-Louis Debré, a francia nemzetgyűlés elnöke.

A franciaországi zsidó szervezetek szintén nemtetszésüknek adtak hangot az izraeli kormányfő kijelentései miatt. ‘Saron olajat önt a tűzre, és ez elfogadhatatlan’ – mondta Richard Prasquier, a franciaországi zsidó intézetek képviselője.

A hétfői francia sajtó ugyancsak epésen reagált a Saron szavaira. A konzervatív Figaro, amely ‘Franciaország nyilvános megszégyenítésének’ nevezte a miniszterelnöki nyilatkozatot, azt írta: Saron célja a ‘palesztinpártiként’ elkönyvelt Párizs befolyásának a gyengítése. A támadás a lap szerint kétszeresen méltatlan, mert ‘Franciaország nem antiszemita és mert Saron is tudja, hogy Franciaország nem antiszemita’. A France Soir szerint az izraeli kormányfő ‘kivágta a biztosítékot’.

Saron szavait ‘rosszul értették’ – közölte hétfőn az izraeli kormány szóvivője. ‘(A miniszterelnök) arról beszélt, hogy a zsidóknak, éljenek akár Franciaországban, akár a világ bármely táján, Izraelben a helyük.’

A párizsi belügyminisztérium adatai szerint több rasszista és idegenellenes támadást követtek el Franciaországban 2004. első fél évében, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az első félévben 510 antiszemita kilengést regisztráltak az országban, míg tavaly egész évben 593-at.

Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb zsidó közössége, amely mintegy 600 ezer főt számlál. A Zsidó Ügynökség, amely a világ zsidóságának Izraelbe való bevándorlását elősegítő intézmény, Franciaországból 30 ezer bevándorlóra számít, de a franciaországi zsidók Izraelbe áttelepülése, amely az új évezred első éveiben erősen növekedett, tavaly már csökkent és csak 2313 főt tett ki. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.