Forrás: NOL

Belharc tört ki Gázában

Munkatársunktól, 2004. július 19. 00:00

Sikertelen lemondása után távozik Arafattól Ahmed Korei

Izrael gázai kivonulásának közeledtével előtérbe kerül a palesztin hatóság belső válsága. Arafat némiképp meghátrált, de nem fogadta el Korei kormányfő lemondását.

Legkésőbb másfél év múlva csak palesztinok élnek a Gázai övezetben – ha Ariel Saron kormányon marad Izraelben. A nagy lehetőség az elmúlt napokban váratlanul élesen hozta felszínre a palesztin hatóság mély válságát. Az események péntek délben, a szokásos – politikai nagygyűlésekre is alkalmat adó – iszlám imaidő után gyorsultak fel. Gázai szabadcsapatok elraboltak hat embert, köztük négy francia önkéntest, valamint Gazi al-Dzsabali palesztin rendőrfőnököt. (Később szabadon engedték őket.) A túszejtők ugyan Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kapcsolódnak, de az elnök politikáját belülről bírálók táborába sorolhatók. Azt követelték: Arafat gyorsítsa fel a palesztin biztonsági erők – régóta halogatott – reformját, s váltsa le a korrupt vezetőket. Al-Dzsabali elrablása szimbolikus: őt különösen korruptnak tartják.

A ‘reformisták’ Mohamed Dahlan embereiként ismertek. A fiatal Dahlan korábban a Gázai övezet népszerű, de kissé öntörvényű biztonsági főnöke volt. Kiesett Arafat kegyeiből, az előző palesztin kormány bukása óta nem kapott feladatot. Dahlan régóta szorgalmazza, hogy a régi mozgalmárok vezette tucatnyi palesztin biztonsági szervet háromra kell csökkenteni, és átláthatóvá kell tenni. Arafat – az összehangolt emberrablások másnapján – meg is tette ezt a lépést (legalábbis papíron), s al-Dzsabalit is felmentette. A ‘reformisták’ haragját azonban méltán váltotta ki unokaöccsének, Musza Arafatnak az előléptetése. A rokon ugyan eddig is a katonai hírszerzés főnöke volt, de most megnőtt a hatásköre.

A pénteken-szombaton történtek hírére lemondott Ahmed Korei palesztin kormányfő, ám Arafat ezt nem fogadta el. Megfigyelők szerint Korei már nyilvánvalóan a pálya széléről nézi az eseményeket, márpedig – emlékeztetnek – ebbe bukott bele elődje, Mahmud Abbasz is.

Saron izraeli miniszterelnök szerint a gázai események megerősítik álláspontját: nincs kivel tárgyalnia a palesztin oldalon. Izrael és a földnyelvvel szomszédos Egyiptom is aggódik. Eközben ‘lesben áll’ a hatalomért a Hamasz, amely a térségben élő 1,3 millió palesztin körében jóval népszerűbb, mint Arafat hatósága. A Gázai övezetben mindenesetre szükségállapotot hirdettek ki, Arafathoz hű fegyveresek pedig megszállták a tömegkommunikációs csatornák épületeit.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.