Forrás: NOL

Rakétákkal lőtték a rakétaműhelyeket

Izraeli forgatókönyv készült Arafat halálára

Hírösszefoglalónk, 2004. július 15. 00:00

Keresztény és muzulmán palesztinok csaptak össze Betlehem közelében

Vasárnap kezdik meg Izraelben a nagykoalíció létrehozásáról a tárgyalásokat, jelentette a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal. Rakétákat lőtt ki egy izraeli helikopter szerdára virradóra Gázai-övezetbeli fémfeldolgozó műhelyekre, ahol izraeli közlések szerint Kasszám-rakétákat, más, az izraeli polgári lakosságot terrorizáló fegyvereket állítanak elő palesztin szélsőségesek számára.

 A palesztin hatóság éles támadást intézett az ENSZ és annak közel-keleti nagykövete ellen, mert a világszervezet képviselője bírálta Jasszer Arafatot. Izraelben már elkészült a forgatókönyv a gyenge egészségi állapotban lévő palesztin vezető (beszélik, Parkinson-kórban szenved) végleges távozására, megakadályozandó, hogy az Arafat halálát minden bizonnyal követő zűrzavarban szélsőséges palesztin erők kaparintsák meg a hatalmat.

Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalosan is felkérte a Sasz (Szefárdok Tóra Őrzői) és az Egyesült Judaista Tóra nevű szélsőséges, vallásos pártokat, hogy csatlakozzanak a Likud vezette koalícióhoz. Ha ez bekövetkezik, a Tomi Lapid vezette középutas Sinui párt kilép a koalícióból, újabb válság fenyegeti az izraeli kormányátalakítási erőfeszítéseket. Saronnak azért kell az ellenzéki Munkáspárt és más pártok támogatása, mert saját kormánykoalíciójának egy része – a Gázai övezetből való kivonulást helytelenítve – szembefordult vele. Saron tegnap újra találkozott Simon Peresszel, a Munkapárt vezetőjével, akit szintén arra kért fel, hogy léptesse be pártját nagykoalícióba. Az izraeliek kétharmada egyébként támogatja a Munkapárt csatlakozását a Saron vezette kormányba.

Kiutasítják a palesztin területekről Terje Roed-Larsen ENSZ-nagykövetet, mert élesen bírálta a palesztin elnököt – jelentette be szerdán Jasszer Arafat főtanácsadója. Arafat főtanácsadója bírálta Roed-Larsennek a Biztonsági Tanács előtt elhangzott, a palesztin vezetőt élesen bíráló szavait és hangsúlyozta: a diplomata – akit „értéktelen embernek” nevezett – jelenléte a palesztin területeken a jövőben nemkívánatos.

Az ENSZ-nagykövet „bűne”: a BT előtt a palesztin területeken tapasztalt biztonsági helyzetet kaotikusnak minősítette. Arafatról úgy vélekedett: a palesztin vezetőből hiányzik a politikai akarat ahhoz, hogy átalakítsa kormányát. Roed-Larsen szerint a palesztin vezető csak szóban és részlegesen támogatta az egyiptomi erőfeszítéseket, amelyek célja a palesztin biztonsági rendszer reformja.

Jasszer Arafat halála esetén Izraelnek meg kell akadályoznia, hogy a palesztin elnököt Jeruzsálemben temessék el – áll egyebek közt az izraeli külügyminisztérium belső jelentésében, amelyet szerdán juttattak el a sajtóhoz, és amely szerint zűrzavar törhet ki a palesztin területeken Arafat halálát követően. Izrael felkészül arra, hogy szélsőséges muzulmán csoportok a Hamasz vezetésével megpróbálják majd ellenőrzésük alá vonni a palesztin kormányt, a menekülttáborokból kiindulva, amelyekben már jelentős támogatást élveznek.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.