NOL

NOL‣ Munkatársunktól‣ 2004. július 13.

Jóváhagyta az Izraeli Munkapárt központi bizottsága kedden, hogy hivatalos tárgyalások kezdődjenek Ariel Saron miniszterelnökkel egy egységkormány alakításáról, a Gázai övezetből való izraeli kivonulás végrehajtásának érdekében. A döntésről az izraeli Channel Ten televíziós csatorna számolt be.

A Likud párti miniszterelnök azután tett lépést a Simon Peresz vezette, ellenzékben lévő balközép párt felé, hogy júniusban elvesztette parlamenti többségét a kivonulással egyet nem értő szélsőjobboldali pártoknak a kormánykoalícióból való kilépésével.

A Munkapárt egy nappal azután szavazott a tárgyalások megkezdéséről, hogy Simon Peresz beleegyezett a koalíciós megbeszélésekbe. A Channel Ten szerint a Munkapárt 200 fős központi bizottságának nagy többsége a tárgyalások mellett szavazott Tel-Avivi ülésén.

Peresz és Saron, akik politikai nézetkülönbségeik ellenére évtizedek óta jó barátok, 2001 és 2003 között alakítottak nagykoalíciós kormányt a Likud vezetésével. Az akkori szövetség a megszállt területeken épített településeknek juttatott pénzek körüli vitán bukott meg.

Izraeli politikai bennfentesek úgy vélik, hogy a mostani tárgyalások várhatóan elhúzódnak Saron pártjának „héjái” miatt. A kormányfő egyúttal igyekszik az ultraortodox vallásos pártokat is új kormányába csalogatni, amely így elfogadhatóbb lenne a lázadó Likud-tagoknak. A Munkapárt pedig valószínűleg gyorsabb kivonulást szorgalmaz a Gázai övezetből és közvetlen tárgyalásokat a palesztinokkal, akik attól tartanak, hogy az egyoldalú izraeli kivonulással csak azért adnak nekik oda a Gázai övezetet, hogy megfosszák őket Ciszjordánia szélesebb területeitől egy jövendő palesztin állam létrehozásakor.

(MTI)

Comments are closed.